Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Вехти ченгиджийски номера

или защо протестът бе в градинката, а не пред МВР

Бях и аз на протеста. И мога да поспоря с твърдението в някои блогове за около 100 човека, т.е. ще трябва да сложите отгоре поне още 40-50. Но за мен присъствието бе повече от внушително. yes4.gifПо една проста причина: отдавна не бях  виждал събрани на едно място толкова хора хем с мисъл в главата, хем с гражданско чувство. Много възпитани, и много гневни.  И си помислих: жална им майка на чуковете, ако се разгневят интелектуалците дотолкова, че да излязат на улицата.  Нали се сещате какво ще стане.
Но между нас казано, аз бях два пъти по-гневен от другите. Не за друго, а защото вече имах информацията от колегите от
Frognews. Пишат те писмото до кмета на Столична община и, както си му е реда посочват мястото на мълчаливото присъствие – пред централния вход на МВР. Хората на Бойко отговарят – не сакън, ще попречите на движението. А пък, както знаете журналистите при всичките легенди за прословутото си нахалство са възпитани хора. И проявили, разбиране. По тази причина бяхме не пред входа на МВР на ул. 6-ти септември, а в градинката на «Св. Седмочисленици».
Ето защо ми се ще отново да се обърна към колегите журналисти, пък и не само към тях: улиците и площадите в София, пък и навсякъде друга са наши. Т.е. на гражданите.
Тъкмо по тази причина ние, гражданите, не се молим, а отправяме у в е д о м л е н и е, до човекът, който от наше име изпълнява функиците на стопанин на града. Просто го уведомяваме, че ще бъдем на еди коя си дата, от еди колко си часа, на еди си кое си място в София. Ако правилно сме си написали уведомлението, кметът просто изпълнява. Промяна на мястото може да има само в два случая: ако сме имали неблагоразумението да да изберем място в района на софийската танкова бригада, т.е. военен обект или пък в така наречената обозначена зона, където заседават нашите любими депутати. Във всички останали случаи, общината трябва да изпълни своите задължения по закона, а именно – заедно с вас да вземе необходими мерки за осигуряването на реда и ако се наложи на безопасността на движението.
И понеже имам чувството, че през идните седмици и месеци ще има и други желаещи да се събират на открито мирно и без оръжие, както пише в чл. 4, ал.1 на Конституцията, ето един малък наръчник за това как да си направим митинг.
Използвам съм тертипа на Деян Кюранов, който през далечната 1988 година бе разпространил по самииздатските канали наръчника «Как да се държим в милицията.». Надявам се, да се сети да го публикува някой ден, защото още е актуален.
Успех ви желая!
-------------------
Банера е от блога на Мишел и блога на Нели Огнянова.