Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Как да си направим митинг

-- наръчник --

Как да уведомите местните власти


Първо. Трябва да сте наясно, че упражнявате едно от своите най-важни права, уредено в чл. 43, ал.1 в Конституцията. А след това и в специално създадения за вас Закон за събранията, митингите и манифестациите. Също така трябва да знаете, че улиците и площадите във вашия град са публична собственост и са ваши. 1.jpg
Но най-важното е да знаете, че за да упражните това ваше право не ви трябва разрешение от кого и да е било – било то кмет, министър, министър-председател или дори президент.
Второ. И тъй като не ви трябва разрешение, вие просто уведомявате, повтарям – уведомявате, кмета на съответното населено място, че възнамерявате да организирате митинг. Срокът за уведомлението е 48 часа преди провеждането му, ако става дума за митинг. За шествие уведомлението е с аванс от 5 дни. В екстрени случаи, примерно пребит журналист или удвоени цени на парното,  сроковете могат да бъдат съкратени, съответно на 24 и 48 часа.
Трето. След като сте изписали отгоре на листа у в е д о м л е н ие,. посочвате поименно организаторите /граждани или организация/, целта, датата и времето за провеждане на митинга в часовете между  06 и  22,00 часа. Указвате също така и председателстващия, както и ангажимента да следите за спазване на реда по време на митинга. 7 IUNI_4.jpgПонякога от общината искат да напишете приблизителния брой на хората, които ще се включат в проявата. Не е задължително, но можете да им дадете тази екстра. Пишете, ако искате 200, ако искате 20 000   Никой не знае и не може да знае, кога ще им писне на гражданите и ще се възползват от вашата покана. Ако проявата е шествие,  указвате също така маршрута по съответните улици. Слагате дата, подписвате се, добавяте адреси и телефони за контакт. После го отнасяте на „Московска” 33 – първия етаж, стаята вляво. Вземате си входящото номерче, прибирате се и чакате.

Как да се държите в общината и с органите на реда

Първо
. Ако е митинг, може и да не ви извикат. Но понеже вечно ги е страх да не ги изненада народната любов– ще го направят. Най-вероятно ще поискат да промените мястото. Примерно да не е пред МВР, а в градинката на „Св. Седмочисленици”.  Или пък да не е пред главния вход на Президентството, а отзад на „Съборна”. Не се съгласявайте! Вашето уведомление е закон за тях. Могат да ви помолят да промените мястото или пък да ви забранят само в три случая:
1. Ако сте имали неблагоразумието да изберете района на софийската танкова бригада, т.е. военен обект
2. Ако сте пожелали да ви чуят съвсем отблизо любимите депутати, т.е. посочили сте място в така наречената обозначена зона на парламента
3. Ако сте избрали за място стълбите пред двореца във Враня или  пък двора на някой от топлофикационните райони в София, които са съответно частна и частна общинска собственост.
Във всички останали случаи, ако уведомлението ви е изрядно, никой по никакъв начин не може да промени мястото.
Второ. Ако сте заявили шествие, тактиката срещу вас ще бъде същата. Ще се опитат да ви убедят да смените маршрута,46.jpg тъй като по Царя, или по „Раковска” или по „Витошка” и.т.н. има голямо движение. Задължително ще се позоват на чл. 12 от Закона и ще ви кажат, че създавате условия за нарушаване на обществения ред или пък на безопасността на движение. Може и двете. Ако сте наясно с този редовен номер, ако им кажете, че това не е ваш проблем, защото не сте вие кметът или пък мвр министърът, може и да клекнат. Във всеки случай, ако вашата преценка е, че няма какво да нарушите, оставете останалото на тях. Тяхна работа си е какво ще правят – ще го спират движението изцяло, ще го спират в едната посока или пък ще пропускат само трамваи.

Какви са вашите задължения като организатори на митинга


Те се свеждат до това преди всичко да следите за реда и порядъка, което не е трудно, ако ползвате озвучителна уредба. Обикновено с нея контролът върху проявата не е проблем. Не е ваше задължения, но ако имате възможност го направете – осигурете няколко младежи /но не от тези с вратовете/, може и ваши приятели и познати, които да стоят наоколо с ленти с надпис „охрана”.  Или пък „разпоредители”, ако първото ви се вижда грубо. Имайте предвид, че отговаряте за имуществото наоколо – пейки, огради, зеленина и пр. Когато наближи края на заявеното време, просто призовате гражданите да се разотидат. Ако са много, примерно 30 000, повикайте Желю Желев, Константин Тренчев, Петко Симеонов, Емил Кошлуков или Ивайло Трифонов. Те знаят каква става този номер, още от зората на демокрацията. Примерно от 14 декември 1989 год.

Кои граждани не могат да участват във вашия митинг

1. Тези, които носят оръжие. Така че внимавайте за цивилни и униформени агенти на ДАНС или полицаи.

2. Тези, които са в очевидно пияно състояние, както пише в чл. 6, ал. 2 на закона. Оглеждайте се за Камен Влахов, за прокурори и за някой от водещите на "Сблъсък".

3. Тези, които са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпозване. Все пак, ако маските са на вехти и нови герои на перестройката, например Путин, Първанов и пр.,едва ли някой ще ви направи забележка.

В какви случаи може да бъде забранен митинга или пък шествието

Те не са много, затова ще ги изредя:
1. Ако сте решили сте решили да променяте конституционния строй или пък заплашвате териториалната цялост на страната, което не ми се вярва да пожелаете.
2. Ако митингът застрашава обществения ред. Малко неясна формулировка, която по различни начини органите ще се опитват да ви пробутват.
3. Ако да речем в София има епидемия от едра шарка, жълтеница, чума, туберкулаза и пр.и  вече е обявена епидемична обстановка.
4. Ако нарушавате правата на други на другите граждани, т.е. го направите под прозорците на министър Миков и смутите съботната му сиеста.

Ами това е всичко. Ако имате въпроси, аз съм на ваше разположение: darakchiev@abv.bg, 0885 24 07 96
Желая ви успех!