Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Една рискована прогноза: в кабинета няма да има явно ченге

Ето, че дойде часа на истината. В понеделник Синята коалиция трябва да определи окончателно отношението си към партия ГЕРБ и нейното правителство. Преди нея това вече направиха номинираните за членове на новия кабинет. До този момент никой от тях не изрази несъгласието да бъде в един кабинет с дългогодишен секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Жалко ! Не за никому неизвестните Трайчо Трайков и Свилен Нейков. Жалко за Николай Младенов и за Симеон Дянков. Жалко и за Румяна Желева, чиято кандидатура за еврокомисар утре може да бъде подкрепена министърът с агентурни псевдоними –Кардам, Тервел, Телериг.

В понеделник, 27 юли, България може да стане първата страна в Източна Европа, в чието правителство има министър, предварително оповестен като участник в репресивните органи на комунистическия режим. Причината за този прецедент ще бъде решението на ГЕРБ, една от трите членки на ЕНП, представени в българския парламент. Другите две партии, обединени в Синята коалиция са пред тежък избор: да приемат неевропейското решение на ГЕРБ или пък ясно да се разграничат. Като препотвърдят, например виждането на партиите, членки на ЕНП, залегнало в Резолюцията от 16 конгрес от 2004 год., в която се осъжда тоталитарния комунизъм. В точка 10 на тези резолюция, партиите от ЕНП настояват всеки, които има намерение да заеме политическа длъжност в европейските институции да се въздържа от това, ако е бил част от репресивните комунистически структури. Както се казва – думам ти дъще, сещай се снахо!

Ако Синята коалиция постъпи принципно, убеден съм в перспектива и в европейски план 15-те гласа в пленарна зала ще имат далеч по-голяма тежест, отколкото очакваното мнозинство.

Що се отнася до инатът на Бойко Борисов, убеден съм, че той скоро ще бъде пречупен. Не е Бойко този, който няма да се съобрази с някоя по-отривиста кихавица на началник /както вече се е изразявал/ от Брюксел, или по-точно от ЕНП.

А пропо, вече се обзаложих на няколко места, че в кабинетът няма да има бивш секретен сътрудник. Поне не такъв, чието досие вече е на бял свят.