Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Как да получим добра оценка от Брюксел през януари

Струва ми се, че това, което става в ДАНС и около него в голяма степен ще предопредели поредния негативен доклад на ЕК за България презDOGAN.JPG януари идната година. Едва ли ще помогнат уволненията и евентуални промени в закона. Обречена предварително е и акцията на Меглена Тачева и опитът за въвеждане у нас на германски опит, т.е. нещо като Комитет Г-10. Не за друго, а защото за разлика от замислено по нашенски Бюро за надзор върху СРС-та, G-10 има абсолютното право да отменя всяка неправомерна заповед за подслушване, включително и на федералните власти.­
Но не това е важното. По скоро се питам какво освен уволненията в ДАНС, демонстративните арести и козметичните законодателни промени, трябва да направи кабинетът, така че Европа да промени отношението си. И дори да ни изръкопляска.

Вчерашната пледоария на Меди Доганов в подкрепа на Драшков ме подсети, че спасението, изходът от ситуцията е самия лидер на партията-мандатоносител.

Какво ли ще стане, ако премиерът вместо да се чуди ръка или крак е отрязъл не вдигне скалпела малко по-високо. И, например като принципал на Държавния резерв не поиска прокуратурата да отвори купищата материали -- собствени, на Икономическа полиция и ДАНС. Схемата на грабежа /вижте я тук/ и участието на най-видни ДПС-активисти и ДПС-фирми е толкова явна, а сроковете за наказания по Наказателния кодекс са такива, че задържането под стража на Меди е задължително.

Вярно, че арестът на мандатоносителят може да създаде прецедент. Но докато Конституционния съд се произнесе, ще дойде положителния доклад от Брюксел, а с него и парите по фондовете. И с тях по-добри пътища, чиста вода, и повече работни места. Включително за избирателите на ДПС.