Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Който е крал, най-вероятно си краде и сега

Отвреме-навреме бурното ми минало ме сполетява. Не ми се бе случвало отдавна. Последният път беше преди две години, когато получих съобщение от Дирекцията на полицията, че ми е разрешено да напускам страната. Приех го със задоволство и въобще не съм любопитствах кога и защо са ми наложили тази ограничителна мярка. И без това не пътувам често в странство. Преди няколко дни пък изненадващо ми позвъни Георги Коритаров. За да ми припомни едно разследване на Гражданския комитет “14 декември” от 2003 година. На другия ден в предаването му, казах онова, което си спомням, а именно — че в сигналите до прокуратурата, първият от които подписан и от Едвин Сугарев се описва как фирми и лица, близки до ДПС са откраднали от резерва 126 000 тона пшеница. Коритаров не остана доволен. Аз също. Най-вероятно и зрителите. Същата вечер се разрових в архива си и успях да намеря част от архива — извадки от “Сиела”, публикации в пресата, импровизирани интервюта с депутати, писмени анализи, предоставени ни от Асоциацията на производителите на хляб и сладкарски изделия. Горе-долу ми се проясни пред очите. Седнах за да опиша грабежа и се оказа невероятно трудно да свърша тази работа. Справял съм се преди години с далеч по трудни разследвания, навлизал съм тънки подробности, правил съм изчисления, за да опиша в детайли хитроумните начини, по които крадеше в предприятията по времето на комунистическия режим. Тук, обаче, зациклих. Какво да разследваш при толкова явен грабеж, при такъв огромен обем информация ! При това по-голямата част от нея — публикувана в медиите. Ето, какво написах за един електронен сайт. Материалът не излезе, според мене поради досадно недоразумение. Сайтът ви е познат и надявам се съвсем скоро да вложа скромните си усилия за връщането на неговата популярност.

Вчерашните публични „показания” на Мирчо Петков — Циганина, дадени в шоуто на Коритаров, най-вероятно ще се окажат удобни за прокуратурата. По две причини. Първото, разследването може да поеме нови посоки — например семейството на Иван Костов. Второ, проучването на тези допълнителните „факти” изискват време. Точно толкова, колкото да влезем в сезона на отпуските и, естествено – на съдебната ваканция.

А историята с източването на Държавния резерв през 2002 и 2003 година е един от нагледните примери за организиран грабеж. По-точно за организирана престъпност ?, осъществена с политическа протекция. Защо ?

Преди всичко, бих искал да припомня, че огромните липси в Държавния резерв и наличието на фирми-длъжници бяха потвърдени още от специално сформираната през 2003 година временна комисия на парламента. И то, оглавена от представител на управляващата партия — депутатът от НДСВ Пламен Моллов. Работата на комисията бе значително облекчена от редица частни разследвания, извършени от медии и неправителствени организации /вестниците “Монитор” и “Стандарт”, Гражданския комитет “14 декември”, Българска медийна коалиция/. Резервът бе проверяван и от екип на Националната служба за борба за организираната престъпност. След всичко това въпросът, на който трябваше да отговорят следователите и прокуратурата бе не дали е имало липси и престъпни действия по отношение на запасите от зърно в Държавния резерв. Въпросът бе, дали тези действия са организирани, т.е. дали е съществувала координация и взаимодействие от хората, отговорни за стопанисването на резерва от една страна. и от друга от предприемачите, които са ползвали стокови кредити или са съхранявали по договор съответните количества зърно. Впрочем, дотолкова доколкото източването е доказано и елементите на организация се виждат и с просто око, още по-конкретния въпрос е: са ли това просто самосиндикални действия на чиновниците в резерва и фирмите или съществува политическа протекция и съответно отчитане пред съответните покровители ?

Размерите на грабежа — около 200 000 тона за годините 2002 и 2004 говорят в полза на последното. Здравата логика сочи, че е немислимо една толкова важна организация и толкова наблюдаема бюджетна организация като Държавния резерв да бъде източвана мощно на два пъти. Само и единствено по волята на дребни чиновници. Ако в пъзелът около Държавния резерв не бяха замесени и високопоставени политици, най-вероятно досега разследващите органи и правосъдието щяха да са си свършили работата. Тоест днес подсъдими или пък вече зад решетките щяха да бъдат бившите шефове на резерва Станислав Копанов и Йовчо Йовчев, както и някои от шефовете на местните подразделения на резерва.

Съществувая обачв важно обстоятелство, което води пряко към една от партиите в тройната коалиция — ДПС и съответно нейното ръководство. Еднолично в лицето на лидера Ахмед Доган, както е известно на всички. И това са фирмите, участници в търговете. Ето и част от тях, участвали в търговете през 2002 година и спечелили 2/3 от правото на стоковите кредити за около 120 000 зърно.

1. “В и Н” АД – Пловдив
2. “Митам” ООД – Правец
3. “Петков-Шмалцл” ООД – София
4. “Акома” ЕООД – София
5. “БГ Снакс” ООД – София
6. “Таврос интернешънъл” ООД – Правец
7. “Елеганс” ООД – Враца
8. ЕТ “Н. Костов”
9. “Витиви” ООД
10. “ДВС Инженеринг”
11. “Зига мекс” ООД

Три от тези фирми, източили около 27 000 тона са пряко свързани с името на Мирчо Петков. Това са “Таврос интернешънъл”, “Петков и Шмалц” и “Митам” ООД. На една от тях, “Митам”, той е съсобственик и управител към момента на търга, а на другите две е бивш собственик и съответно съдружник. Онези, които са наясно с особеностите на българските публични търгове, знаят за какво става дума. “Акома” ЕООД пък е собственост на Кирилка Ангелова, по онова време секретар на сдружението на ДПС “Толерантност”. Същата тази фондация, която е осигурила парите за прословутата резиденция на Доган на ул. “Стар беловодски път” в Бояна. Пак Кирилка е тази, която на името на своята фирма е закупила парцелите за строителство. Кирилка има дял и в “БГ Снакс” ООД, където на всичкото отгоре съдружник е нейния брат — Тодор Ангелов, както и Алина Джинева — Джина. Последната също близка сътрудничка на Ахмед Доган. ” “БГ Снакс” също така е основния износител на пшеницата на свързаните фирми, като парите /около 25 милиона лева/ надлежно са предадени на Мирчо Петков, а той пък на когото трябва. ? “В и Н” пък е собственост на доверената счетоводителка на Мирчо Петков — Веселка Йонева. „Зига мекс” пък си е направо бившата фирма на настоящия член на Централния съвет на ДПС Гюнеш Ахмедов. Само изредените до тук фирми са получили стоков кредит за общо около 54 000 тона. Съществуват солидни доказателства за свързаност и що се отнася до другите фирми в схемата, но спирам до тук за да не затрупвам читателя с имена, регистрации, приятелски и бизнес отношения. По същата причина няма да се разпростирам и върху търговете през следващата 2003 година, където отново на първа линия са част от фирмите, свързани с Мирчо Петков. Особено внимание с оглед износа на краденото, заслужава една от тях  -- "Хемус Консулт М". В нея освен Мирчо участват също така  небезивестните Костадин Хаджииванов -- Коце Маца и Димитър Бухларски.

Към изложеното по-горе трябва да добавя и още едно важно обстоятелство. Мирчо Петков е явен участник в още една схема по източването на резерва — незаконна търговия с държавно зърно, съхранявано в бази на резерва и бази на външни съхранители. Самият той е собственик на зърнобазата в Козлодуй, в която преди три години депутатът Пламен Моллов в присъствието на местния началник на полицията констатира липсата на 15 000 тона зърно. Лицензът на базата, разбира се пак се държи от поставено лица — ЕТ” Събка Тодорова”. Едва ли Мирчо Петков и фирмите са били особено затруднени в този вид източване поради простата прочина, че всичките седем ръководители? на местните подразделения на държавния резерв на практика са негови хора. Бивши съдружници, приятели и подчинени в някои от фирмите му.

Впрочем, от където и да погледнем на този официално признат грабеж, действащите лица, и от страна на държавата, и от страна бизнеса са все хора на ДПС. Министри, имащи пряко или непряко отношение към резерва по онова време са Неджмет Моллов, Филиз Хюсменова и Мехмед Дикме. Шефове на резерва са Станислав Копанов и Йовчо Йовчев, пак от квотата на ДПС. Станислав Копанов е назначен по предложение на ДПС и е съпруг на Искра Михайлова, доскоро секретар на Сдружение “Толерантност”, сега една от заместничките на министър Асен Гагаузов. Основните играчи в схемата със свързаните фирми са няколко човека, но измежду тях заслужават особено внимание двама: Мирчо Петков и Кирилка Ангелова. Първият е продължително време близък приятел с Ахмед Доган, за което има предостатъчно свидетели, един от които е например Осман Октай. Кирилка Ангелова /заедно с Джина/ е фактор в твърде важната за Доган организация “Толерантност”.

Ако все още не можете да си представите за какво става дума, ще обърна нещата обратно. Допуснете, колкото и да не ви се иска, че не ДПС, а СДС или пък най-добре ДСБ е бил по онова време коалиционният партньор в управлението. Представете си по-нататък, че Екатерина Михайлова е била вицепремиер и е наблюдавала резерва, Иван Иванов — примерно земеделски министър и Евгени Чачев, шеф на Държавния резерв. Продължете по-нататък — например, че фирмите на Георги Стефанов, издател на седмичника “Седем” са накачулени на входа и изхода на резерва. Допълнете към тях и фирмите на Пламен Илиев, изпълнителен директор на фондация “Демокрация”. Не спирайте до тук. Допуснете също така, че Иван Костов, живее в резиденция от 3500 кв м с плувен басейн в двора и че парите за резиденцията са осигурени от фондация “Демокрация”. Не забравяйте най-накрая, че тече афера, свързана с източване на резерва с поне 200 000 тона пшеница.

При такава хипотеза със сигурност щеше да има за какво да е дал Мирчо Петков своите 500 000 долара на Елена Костова. Но както знаят в прокуратурата сумата е далеч-далеч по-голяма. А пък адресатът още повече. И живее не в Драгалевци, а зад шестметровите си дувари в Бояна, пазен зорко от Националната служба за охрана.
 ---------------------

? Наказателен кодекс на Република България
“Обн. ДВ. бр.26 от 2 Април 1968г., попр. ДВ. бр.29 от 12 Април 1968г., изм. ДВ. бр.92 от 28, изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.38 от 11 Май 2007г.

Допълнителна разпоредба

Обяснение на някои думи

Чл. 93. Указаните по-долу думи и изрази са употребени в този кодекс в следния смисъл:…………………………………………………………………………………

20. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) „Организирана престъпна група” е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура. “
? Както виждате не вярно твърдението на Мирчо пред Коритаров, че се е занимавал само с износ на зърно. Тази все пак квалифицирана работа се е вършила от Кирилка. По всичко изглежда ролята му е била на стоковед и кешер /от кеш/ , както се казва в определени среди.
? Във Варна, например шеф е кумецът му Христо Павлов, във Велико Търново – бившата управителка на фирмата му „Митам” ООД и.т.н. и.т.н.