Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

В правителството има българин

Най-сетне в българският парламент се случи нещо. Член на правителството изрази дипломатично, но и достатъчно твърдо своята  cabinet.jpgпозиция относно преговорите и евентуалното строителство на АЕЦ Белене. Министър Трайчо Трайков посочи ясно и изчерпателно причините за уволнението на Първанов – несъобразяване със Съвета на директорите в НЕК, с позицията на министъра и дори с тази на вицепремиера Дянков. Младият министър отиде и по-далеч като от трибуната изрази надежда /разбирай призова/ за по-ясна координация в правителството по енергийните въпроси, по-точно между премиера Борисов, вицепремиера Дянков и самия енергиен министър.
Безпрецедентно бе също така напомнянето на министър Трайков, че ГЕРБ е дошла на власт с обещание за прозрачно управление.
Така в рамките на по-малко от месец член на кабинета хвърли два пъти ръкавицата не на кой да е, а на премиера Борисов..
Доскоро си мислех, че в кабинета има поне един министър с пропазарни виждания, сега вече съм наясно, че има и българин. И това никак не е малко. Пробългарска, а бих казал и проевропейска позиция изразена на глас от член на правителството е мощна подкрепа за онази част от българските граждани, които вече са наясно, че управляващите отварят широко вратата за руските имперски интереси в България.
Днешното изявление на министър Трайков поставя на изпитание премиерът Борисов. Не за друго, а защото енергийният министър е един от триото експерти, заедно с Дянков и Плевнелиев, което легимитира иначе откровено милиционерския кабинет. Ето защо ще бъде интересно поведението в случая и на другите двама от триото. Аз поне си спомням ясно първите изявления на Росен Плевнелиев, че България не може да бъде демократична страна, ако не бъде извършена децентрализация и не бъде постигната субсидиарност в управлението. По-късно Плевнелиев бе обезличен и принуден да повтаря премиерската мантра за магистралите. На фона на пълното безличие на останалите министри в кабинета неведнъж показа характер и финансовия министър Симеон Дянков.
Уволнението на Трайчо Трайков ще го изправи сам очи в с милиционерското дуо – Борисов – Цветанов. Плюс вече негласния вицепремиер Валентин Златев. Дали премиерът ще уволни министър Трайков или не, няма никакво значение. Залогът е дали да продължи да бъде командир на отделението си от министри или да сподели властта си с някои от тях.
За първото е много късно, за второто, струва ми се все още рано.