Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

10 процента за данъкоплатеца, 98 за администрацията

Днес министърът на финансите Симеон Дянков сподели подробности по съкращенията и дори някои структурни промени в централната администрация. 10-те процента въобще не са изненада. Ако пресметнем през годините колко по 10 процента са съкращавали българските правителства, досега щяха да са останали само министрите и секретарките им. Но не би. Българската администрация притежава изключителните регенеративни качества на дъждовния червей и способността да обезмисля усилията на всяко правителство. С това, разбира се, премиерът и членовете на кабинета не може да не са наясно. Ето например какво казва министър Росен Плевнелиев през януари, т.т., в едно свое интервю за „Неделя 150”: „Държавата към момента е свръхцентрализирана. България е останала последна такава държава в Европа, в която 15 министерства и 15 министри имат огромен концентриран ресурс.

Най-важното е, че липсва второ ниво на управление, което е принцип и признак за недемократичност в страната. Дванадесет години е отлагана тази реформа. Според посланиците на Европа в България и според Европейската комисия тази реформа е по-важна и от магистралите.”

Половин година по-късно, в ­интервю за седмичника „Капитал”, министърът вече е смекчил и позицията и езика си до неузнаваемост. Второто ниво вече не е приоритет и центърът няма да да сдава властта. Магистралите отново са важни и няма да са толкова скъпи, ако не калкулираме в тях цената на централната администрация. Тя пък може да спи /и да краде/ спокойно. 10-те процента просто са подстъп към следващите 10 процента, а те към по-следващите.

Впрочем, когато правителството съобщава, че съкращава с 10 процента централната администрация, то иска да ви каже следното: Вие продължавайте да ни плащате 97, 81 лв * на всеки 100 лв данъци, пък ние ще ви говорим за децентрализация, за местно самоуправление и балансирано регионално развитие.

------------------------------------

* Срещу 2,19 лв приходи от данъци за местната власт