Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Българското правителство като потенциален участник в топ 100 на европейските компании

За едно от не много дискутираните приходни пера в държавния бюджет

Ето, че се задава нова административна реформа и нова система за заплащане на служителите в държавната администрация. МВР е изключение. Защо? По този въпрос министърът на финансите не даде пояснение. Може би предстои да го научим от някоя поредна прогноза на „Економист”, но и без нея ние сме си наясно накъде вървят нещата в България. Ето защо, полицията няма да е потърпевша от предстоящата актуализация на държавния бюджет.

Разгеле, законопроектът за държавния бюджет вече е публикуван в сайта на българския парламент.Най-вероятно специалистите ще го коментират през идните дни подробно. На мен, като на неизкушен от темата ми направи впечатление едно от приходните пера –приходи и доходи от държавна собственост – 851 744,5 млн лева. Сумата е по-голяма от държавните такси и дори се приближава до приходите от корпоративния данък.

Ако случайно вярвате, че държавата е добър стопанин можете да увеличите числото по десет, за да получите размера на активите – 8,5 млд лева. Но тъй като аз вярвам в обратното, смятам, че те са далеч по-големи – поне 15 млд лева. С тези активи българското правителство твърдо се нарежда сред големите европейски компании, що се отнася до приходите. По-отношение на разходите най-вероятно положението няма да бъде същото.Но и няма да как да го разберем.Защото в разходната част на бюджета харчовете са разпръснати, така че няма как приложим един от най-сигурните критерии в топ класациите на компаниите, а именно разходите на 100 лв активи.

Но какво общо всичко това с администрацията, може би ще попитате най-накрая? Има, разбира се. И то много. Защото като всички активи и тези трябва да се управляват и стопанисват. Нима мислите, че за държавния парк „Кайлъка” край Плевен, няма прилежащи чиновници в София? Или пък Морската градина във Варна? Или пък безбройните имоти, които областните управители отдават под наем?Или пък Промишления център в Москва, както и да се се развили споровете за собственост между българското и руското правителство?

За това доколко ефективно държавата управлява тази собственост, какъв ресурс стои зад нея, министър Дянков едва ли ще отвори дума. Едва ли ще има и кой знае какви разисквания по тази точка, за разлика от други бюджетни пера на министерства, ведомства и агенции. Защо ли?

Дали защото не сме приели изначално, че правилата на свободния пазар съществуват само и единствено за предприемачите?