Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Два свята отвъд Атлантика

В рамките на миналата седмица двама видни американци насочиха погледа си към проблемите на света. Збигнев Бжежински към една част от него – Близкият Изток (Война с Иран би продължила години...) Кондолиза Райс пък в по-широк план в статията си„Съединените щати трябва да си припомнят, че не са обикновена страна”, публикувана във „Файненшъл таймс”.
По-често споделяната публикация във фейсбук е тази на някогашния съветник по националната сигурност на президента Джими Картър. И в това няма чудно. Никой не харесва войната и всеки се вслушва внимателно в предупрежденията. И ето ви отново една невъобразима дилема. Кое е по-важно: свободата или мира ? Ако питате сирийската опозиция ще ви кажат – свободата. Ако пък попитате българските социалисти – той ще отвърнат – мира.
В цялата тази бъркотия, днес като че ли сме отново в търсене на отправната точка. Търсене или възстановяване, трудно е да се каже. Знам само, че от Джими Картър до Роналд Рейгън имаше железна последователност в усилията за свобода и демокрация по света. Вследствие на тях рухна Съветския режим и народите от Източна Европа си отдъхнаха.
Ето защо, аз предпочитам гледната точка на републиканците, в случая на Кондолиза Райс. Ето ви два цитата от двете статии, които говорят сами за себе си.
Збигнев Бжежински: „Днес имаме Ирак, който е много по-уязвим за ирански натиск. Садам Хюсеин беше отвратителен дикатор, но той също така беше много ефикасен противник на Иран. Той също така беше ефикасен противник на Ал Кайда. Сега имаме един Ирак, който е нестабилен.
Кондолиза Райс: „Тъй като ние работим с реформаторите в региона, ние не трябва да забравяме, че Ирак има родствени институции, които са предназначени за преодоляването на това разделение *. Като се има предвид геостратегическото значение на страната и деструктивното влияние на Иран, нашето възстановяване на отношенията с Багдад е крайно необходимо.
Както виждате, първото е реалполитика от чиста проба. Във второто диша някогашна могъща и Америка, ангажирана с проблемите на света и и с ценностите, с които живеем от двете страни на океана.
Изборът разбира се е на американските избиратели. Но след случилото се на летище Бургас, вече и наш.

------------
* В предходния абзац, Кондолиза Райс пише за това, че регионалните различия и разделението между суните и шиите в Близкия Изток трябва да се преодолява по пътя на въвеждане на демократичните институции.