Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Бунтът на наемника

или какво означава оставката на Меди

Вчера в интервю за един близък до управляващите вестник лидерът на ДПС отправи заплаха към всички ни: някой пали искрата на етническия бунт. И заплахата е съвсем реална. Като олицетворител на неписания български етнически модел, като човек, на когото още в началото на 90-те бяха поверени етническите въпроси, той вече е достатъчно въоръжен и опасен. Опасен не с присъствието си в политическите процеси, а колкото и странно да ви звучи с евентуалното си отсъствие. ­И ако сте прочели внимателно интервюто, там има един абзац,yaniari_1990.jpg
 Януари 1990 пред парламента Меди още го нямаше.
в който Меди пита
: кой ще успокоява сега електората, кой както преди 20 години ще тръгне да ги успокоява. И казва логично в края на тирадата: „Ако искате да напусна, ще напусна ?”.
Не ви ли прилича това на човек, който плаши с оставка, своите работодатели ?
Мисля, че мнозина в БСП знаят какво означава оставката на лидера на ДПС. За съжаление там, а не в десните партии, са далеч по-наясно, че писания етнически модел бе отложен още в началото на 90-те. Че вместо ясна позиция по така наречения възродителен процес и трудни политически решения, бившите комунисти предпочетаха по-лесния вариант: контрол върху малцинствата. Контрол, осъществяван от доверена етнико-политикантскка група, отгледана по време на самия режим. Посветена в демократическия централизъм, в теорията и практиката на обръчите и в начините за контрол върху недостатъчно интегрирани малцинства. И оглавена, разбира се от добре легендиран „борец” срещу режима.
Днес, Меди е вече неудобен дори за работодателите си. Но оставката няма да бъде приета. Нито една българска политическа партия не е готова за това, което идва след него. Капсулирането на българските турци и на българите мюсюлмани е факт. И  никой не знае какво има под бетонния похлупак.
Така че според мене си вървим съвсем спокойно към 1989-та. Но не се притеснявайте. Този път ОКЗНС
*   няма да има. Един от активистите му вече президент на страната. И както си му е редът ратува за етнически мир.
---------------

*
Общонароден комитет за защита на националните интереси, основан в Кърджали. По-късно мести седалището в София в хотел „Славянска беседа и е на разноски на Градския комитет на БКП. Комитетът организира мащабни антитурски митинги и е вдъхновител на първия опит за сепаратизъм у нас – така наречената Раздградска република.