Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

ДАНС -- новият образ на ДС

Докладът на ведомствот­о или за това как българските служби нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили

­Видяхте ли вече ­доклада на ДАНС, публикуван в Интернет ? Ако не сте – прочете го. Отдавна не съм виждал толкова убедително писмено доказателсво, че в България има политическа полиция. Какво да мисли човек след като чете заключение от типа на това, че” група лица целенасочено и тайно работи в посока предизвикване на кадрови промени в министерства и структури в държавната администрация” или, че „публикациите в един сайт целят атака срещу правителството и премиера. Нито едното, нито другото попада в особения раздел на Наказателния кодекс, наречен „Престъпление срещу републиката”. Ето защо при тикава заключения в доклад на една служба, чиято цел е защита на сигурността на гражданите, а не на правителството, най-вероятно авторите на доклада ще бъдат незабавно и дисциплинарно освободени.­ А скандалът би бил помитащ за съответното управляващото мнозинство.Разбира се, днешните управляващи нямат вина за това, че Държавна сигурност е възкръснала под името на ДАНС. Но те вече носят отговорност за случващото се. И разформироването на ДАНС е най-малкото, което трябва да се случи.

Що се отнася до онези, които не харесват правителството мога да има кажа само едно: имате право да работите срещу него и тайно и явно. Стига средствата, с които боравите да са политически. Имате право да се срещнете с чиновник от Министерския съвет и да му внушите, че правителството може да падне всеки момент. Също така имате право да кадрувате в министерствата, стига да имате необходимите контакти за това. Имате право дори да формирате групи, да събирате информация, стига да не е класифицирана, да публикувате по медиите, дори да окипазите, когото си искате. На всичко това му се вика политическо интриганство. И никой не може да ви съди. Освен, разбира се общественото мнение.

Нямате право, обаче да не плащате данъци. Включително тези 110 милиона лева за докладите на ДАНС, командировките на агентите в Славяново и сересетата на Гамизов.