Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Вълкът -- в кошарата!

През седмицата Тренчев и парламентарната група на СДС подписаха рамково споразумение. За усъвършенстване на политическия модел на България, trenhev2.jpgза висок икономически растеж, за ограничаване на корупцията, за социална стабилност и достоен труд на гражданите.
Ще има и конкретизации на споразумението, т.е. съвместни програми. Как ли ще изглежда, например тази в областта на здравеопазването, като се знае нездравия интерес на синдикатите към здравето на българските граждани ? Да не говорим, че синдикалните лидери, дългогодишни участници в управлението на Здравната каса? се хващат за кобура, ако само дочуят от някъде някой да предлага нейната демонополизация. Любопитен съм също така да видя как ще се разбере една дясна партия с един синдикат що се отнася до осигурителната реформа. И тук, както знаем  „Подкрепа”, пък и КНСБ водят солидарна битка срещу по-високо процентно участие на работниците, например що се отнася до пенсионното осигуряване. Ще се поизпотят експертите на ПГ на СДС, но едва ли ще успеят да убедят синдикалното чиновничество, че на България и трябва гъвкав пазар на труда и че прекалените ограничения върху действията на работодателите са основна и най-важна пречка за мобилността на работната ръка у нас.
Най-интересно ще бъде, ако двете страни се заемат с европейските фондове. Може би представителите на КТ „Подкрепа” ще светнат най-сетне десните депутати как се краде от парите на европейските граждани ? Не за друго, а защото по Закона за регионалното развитие синдикатите ? участват в регионалните съвети и в областните съвети, които управляват оперативните програми, съфинансирани от ЕС. Не знам дали синдикалните чиновници крадат от тях заедно с колегите си от министерствата, но не знам и да са протестирали публично срещу една или друга далавера в тази сфера.  Така, че нищо ново под слънцето. Някога под погледа на синдикалните чиновници се разграбваха все още неприватизираните предприятия, днес крадат от все още непостроените.

Ето защо, истинският проблем на десните партии у нас е не е как да се споразумеят със синдикатите, а как някой ден, когато влязат във властта да ги отделят от държавата-майка. 
------------------------
? Както е известно съгласно така наречената система за социално сътрудничество синдикатите освен в управлението на Здравната каса, синдикатите участват със своите представители в бордовете на редица важни държавни институти – НОИ, Националната служба по заетост, фонд „Професионална квафикалификация и безработица” и пр. и пр.

? 18, ал. 4, чл. 22 ал.1