Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

По пътя за Велико Търново и след това

20 от години от едно не толкова народно и още по-малко велико, народно събрание

Да, така беше. Точно на тази дата преди 20 години сутринта ни натовариха на автобуси и потеглихме за Велико Търново. В Конака б­яхме натъпкани като сардели /400 човека/, за сметкаkonak.png на това бяхме закичени със здравец. Също така за всеки имаше фотография – и поотделно и в група. Аз бях до Илич Цветков, когото не съм чувал отдавна, но знам, че продаваше чорапи на един от софийските пазари. Да не забравя, че по пътя имаше сандвичи и безалкохолно. Въобще него ден не сме се грижили за нищо друго, освен да се изкъпем сутринта. На почивката, когато автобусите спряха, мисля на Ябланица, казах на Андрей Луканов, че тази работа /с фалшифицираните избори/ не е на хубаво, но той ми каза, че е важно да няма кръв. Каза ми ей така, усмихнат и ведър, загледан в бъдещото. А за него то беше съвсем близко – оставаха му 6 години, но още не знаех.

 

В късната есен на следващата година той ми се разсърди. Каза, че стачката на "Подкрепа" е незаконна и, че ще видим в съда. Но не се видяхме. След затворихме пристанищата и  рафинерията в Бургас последва неговата оставка.

 

В конака миришеше на старо дърво, на „”Тройной­”,? и на "Chanel". Това последното не бива да ви учудва, тъй като комунистите обновяваха партията си и редом с  Пиринския бе Гороцвет от с. Гороцвет,,народен представител от БКП/БСП, които под този псевдоним пишеше фейлетони в провинциалния печат. От 400-те депутати, 145 бяха от новооснования Съюз на демократическите сили. Измежду тях не повече от петнайсетина по един или друг начин се бяха опълчили публично срещу режима. Останалите 130 чинно бяха изчакали първом да свалят Тодор Живков. За разлика от Учредителното събрание през 1879, в което от 229 народни представители, 176 са взели активно участие в народните борби за освобождение и църковна независимост.

Година по-късно, през късната пролет и лятото на 1991-ва, групата на СДС намаля до 60 народни представители. По-късно намаля още, за което ще стане дума по-долу. .Измежду неподписалите бяха тогавашните министри Иван Костов, Никола Пушкаров и Димитър Луджев, които по Конституцията от 1971 бяха членове на парламента. Не подписа и актьорът Тодор Колев, който бързо разбра, че е господин за един ден в този парламент. Отказа да направи ихтибар на комунистите и щурецът Кирил Маричков. От по-известните депутати не подписаха още Александър Чирков, Йордан Василев, Едвин Сугарев, Александър Джеров, Николай Слатински, Георги Липовански, Венцислав Димитров., както и починалите по-късно Илко Ескенази и Георги Спасов. По ирония на съдбата Георги Евдокиев Марков, един от непописалите Конституция, няколко години по-късно стана конституционен съдия.

. По-късно, разбрах от покойния Георги Куртев, заместник-председател на Народното събрание, че Конституцията си стои отворена за подписване в сградата на бившия Партиен дом. Така стана ясно, че бай Стефан Савов, бог да го прости е сложил подписа си допълнително и съответно е заел поста председател на Народното събрание. Същото е направил и Александър Йорданов, но ако днес го попитате ще каже, че Конституцията е хубава, очите ни са зелени и е хубав ден за демокрацията. Колцина са тези, които на прибежки са подписали Конституцията, днес няма как да знаем. Освен, ако някой журналист не се заеме с тази почти криминална тема.

Но аз много се отплеснах, а вие сигурно ще искате да знаете какво е казал в изявлението си на този ден народния представител и председател на опозиционната сила СДС д-р Желев. ? Нищо повече от това, което е казал на днешния ден за ролята на Великото народно събрание. И все пак, запомнил съм нещо, почти комично от днешна гледна точка. По някое време д.р Желев съобщи тържествено на народното представителство, че СДС има проект за нова Конституция. Как ли са посрещнали новината 250 формени комунисти сред първите редове, на които седяха все членове на Политбюро /Добри Джуров, Александър Лилов/, кандидат-членове Андрей Луканов, Георги Пирински и Любен Гоцев, министри /Румен Сербезов, Атанас Семерджиев, Атанас Папаризов, комсомолска номенклатура /Красимир Премянов/, стопанска номенклатура, офицери от ДС и просто номенклатура? Xа-ха.ха – сигурно искренно се е посмял и временно низвергнатия във вилата си на ул. „Секвоя” Тодор Живков.

Днес неговият бодигард бе на тържествената сесия, в правителствената ложа, както се полага, а парламентът прие декларация за увековечаване делото на Великото народно събрание и „”първостроителите” на нова България.­

Как ли са гласували днес за декларацията наследниците на Синята коалиция? Нямам навик да задавам въпроси с предизвестен отговор, но те сами ми идват на езика.
----------------
­"Тройной" -- съветски оделоколон, популярен сред дребната текезесарска номенклатура през 60-те и 70-те години.