Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Подпалвачът не иска да каже мотивите си на полицията

София е на прага на паниката. Тази вечер хиляди столичани ще будуват. Но не само в комплексите Люлин, .Младост и Западен парк, където в рамките на малко повече от месец бяха опожарени 36 автомобила. Най-вероятно към тях ще се присъединят и жителите на центъра. Защото след снощният палеж в неподсредствена близост със сградата на СДВР, станяха ясни две неща. Първото е, че в София вече няма безопасна зона и всичко що е недвижимо имущество на гражданите е под заплаха. Второто --подпалвачът хвърли ръкавицата на самите представители на реда.
Тъкмо последното бе причината директорът на СДВР Валери Йорданов да опровергае своя министър, заявил наскоро, че едва ли в това престъпление има политически мотиви.
В прав текст комисар Йорданов заяви в сутрешният блок на БТВ, че палежите са опит да бъде отклонено общественото мнение от други тежки престъпления, по които полицията работи.
Тази хипотеза, разбира се, е особено тревожна, тъй като неизбежно предполага тероризъм, т.е. висока степен на организираност и подривни цели на евентуалната група. Дали е така или не, времето ще покаже. Време, през което най-вероятно ще продължават да горят автомобилите на софиянци.
Засега важното е, че полицията така и не успява да влезе в следите на подпалвача.
И още по-важното – не може дори да идентифицира самото престъпление. Т.е. дали то е от така наречените престъпления срещу собствеността или пък е свързано с онази част от Наказателния кодекс, която разглежда общоопасните деяния.
В случая, който и редови криминалист да попитате, всеки ще ви каже едно и също: нямаш големи шансове да определиш престъплението и съответно да заловиш злосторника, ако не знаеш неговите мотиви.
А за това какви могат да бъдат евентуалните мотиви, МВР разполага с предостатъчно възможности за отговор. То е от малкото в Европа, което притежава свой малък „БАН” – четири института (по криминология по психология, по специална техника и по комтютърни технологии) с общо 455 специалисти и служители, добре платени от българските данъкоплатци. Също така къде другаде, ако не в София са останалите специализирани служби за сигурност като ДАНС и ГДБОП, последната в рамките на самото МВР.
Разбира се, ако все още няма отговор на въпроса какво в става в София, имате право на сериозни съмнения. Както в ефикасността на най-многобройната в Европа българска полиция, така и в координацията между нея и други служби.
В случай, че искате да видите обратното, седнете пред телевизора и изгледайте някои и друг западноевропейски или пък американски криминален филм. Ще видите как на мястото на престъплението се струпват и щатската полиция, и местния шериф, че и ФБР най-накрая. Докато не стане ясно какви могат да бъдат мотивите, какво е престъплението и кой го поема.
При нас, разбира се, нещата стоят обратното. Така че трябва да почакаме да хванат подпалпалвача, за да научим от него самия защо да пали.
Ако, разбира се го хванат.