Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

От Кремиковци до Белене

Министър Цветанов в битка за европейско развитие на търговията с цветни метали у нас

26 годишен младеж, управител на фирма с едномесечна история купи „Кремиковци”. Из под гъстата kremi.jpg българска финансова и политическа мъгла изведнъж се появи силуетът на едни 316 млн лева. "Едни пари", както казва моя приятел Иван Тошев от Сдружението на малкия и среден бизнес. За да си представи човек каква колосална бизнес сила ще да е Eлтрейд къмпани” ООД, най-вероятно трябва да посегне към статистиката. Според нея сумата от 361 милиона е равна на:
-- 10 процента от преките чуждестранни инвестиции за миналата година и със сигурност близо до размера на тези, които са направени през първото тримесечие на 2011-та
-- общата сумата преведена от НОИ през март на всички български пенсионери
-- един път и половина път повече от бюджета за наука и близо 4 пъти повече от бюджетът за култура на страната.
Все пак, учудването на българина не бе задълго. Оше вчера в медиите бе изказано предположението, че реалния купувач е „Надин”, най-голямата фирма в сектора с изкупаване, преработка и търговия с метали. По стечение на обстоятелствата пък завчера бях в програма „Христо Ботев” на националното радио, за да си говорим с водещата Люба Константинова за търговия с цветни метали. По време на предаването изказах учудване, че най-активния в лобирането на наскоро приетите промени в Закона за управление на отпадъците е министър Цветан Цветанов. Именно от неговата уста излезе съобщението, че пунктовете за изкупуване на цветни метали в страната ще бъдат сведени до 400. Новоприетият закон предвижда още ред ограничения в търговията с цветни метали до едно в полза на най-едрите играчи на пазара. Като роден и израсъл по тези земи аз съм последният, който ще приеме като първа грижа на вътрешния министър борба с кражбите в сектора, а не именно неговото по-нататъшно развитие. По начин, който е добър за управляващите, раазбира се.
С цел да изясня нещата поне за себе, позвъних на Владимир Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация по рециклиране. От него научих, че в предметът на дейност на „Елтрейд” липсва ключовата дума „отпадъци, така че компанията ще реже и продава най-вероятно на лицензиран търговец във бранша. Не е трудно да се досетим, че този търговец ще бъде именно фирмата, която стои зад гърба на младежа. Също така не е трудно да се досетим на кожо тя ще разплаща за направените услуги.
Впрочем в това, че Лъчезар Варнаджиев е от Белене има дори символика. Както се казва отива една рожба на българо-съветската дружба в София, задава се друга в крайдунавското градче.
----------------
Снимка: e-vestnik.bg