Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Министър на прикритие

Кога и как започна войната с организираната престъпност

Като гледам как от Синята коалиция твърдят, че управляващите са прекратили войната с организираната престъпност, направо ми идва да заплача. Как така съм пропуснал началото на това грандиозно събитие ? Допускам, че ме е унесла дрямката още от лятото на 2009-та, когато ГЕРБhouse1.jpg издигна в програмата си идеи си за съдебна реформа и борба с корупцията. Между нас, казано заспах още в началото, по-конкретно на т. 2 „Осигуряване на ясна политическа воля и институционален механизъм на най-високо равнище за сътрудничество със съдебната власт за постигане на ефективни наказания за корупционна дейност по високите етажи на властта”. Да съм се разбудил два-три пъти. Веднъж, когато махнаха Националното бюро за контрол върху срс-тата, втори път, когато приеха новия Закон за МВР

, че даже и постинг написах в блога си. Третият път беше, когато излезе стенограмата, в която премиерът Борисов иска от Ваньо Танов да бъде изтеглена проверката в складовете на Мишо Бирата. Този път беше по-задълго. Толкова колкото да видя в Наказателния кодекс, раздел „Престъпление по служба”, чл. 282, ал. 1 ал. 3,  че на министър-председателя му се полагат от 3 до 10 години затвор, например за това, че е превишил властта или правата си „с цел да набави на себе си или за другиго облага.
И ето, че днес ми просветна покрай новините от фронта за борба с организираната престъпност. Войната е започнала още през 2007-2008, далеч преди ГЕРБ да спечели изборите. За целта Цветанов е бил изпратен в тила на врага с едни 150 000 лв, отпуснати от тъщата.  За свръхсекретни явки на министърът са прехвърлени  два апартамента в София, къща в село Шума, имот в Княжево като са придадени още седем имота, придобити от него преди да стане заместник-кмет.
Е, щом мафията си има държава, защо пък да няма и министър на прикритие. И без това в Закона за МВР в чл. 4 един от основните принципи на дейността на ведомството е „конспиративност при съчетание на гласни и негласни методи и средства”.
 

----------------
Снимка: www.glasove.com