Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Две на едно в полза на управляващите

­Днес президентът Първанов удари едно рамо на своята партия в трудните преговори с коалиционния партньор ДПС.  Заплахата за ново 2 в едно, т.е. избори плюс референдум за или против мажоритарен елемент, със сигурност ще стресне ДПС и ще ги направи по-отстъпчиви. Ясно е какво губи Доган от въвеждането на мажоритарен елемент, особено във варианта 58 едномандатни райони. Ясно е също така, че той ще положи всички усилия, за да получи компенсации от своя по-г­олям партньор. Какви ще са те – можем само да гадаем.
По-важното в случая е, че популистката акция на бившите комунисти /Първанов и неговата партия/ може да им донесе крайно необходимите бонуси, както в изборния ден, така и в неизбежните следизборни пазарлъци.
Въвеждането на мажоритарен елемент в последния момент ще свари опозицията, както се казва по бели гащи. Най-сериозни проблеми ще имат в ГЕРБ, на които ще им бъде много трудно, дори непосилно,  да извадят необходимите конкурентни кандидати в 58-те едномандатни района. Освен това, като се има предвид твърде аморфната маса под водачеството на Бойко Борисов, много е вероятно мнозина да си пуснат една бюлетина за партията, другата за мажоритарния кандидат на бившите комунисти. Няма да е лесно и на обединената десница, в която като изключим София,  дефицитът от личности е очеваден. Но и в София нещата не са толкова сигурни.  Така например не е много ясно дали Иван Костов би получил изцяло гласовете на десните в определен едномандатен район в столицата, като се има предвид драматичното разделение в синята партия непосредствено преди подписването на споразумението.
Що се отнася до червените, там нямам никакво съмнение,  че изцяло мобилизирания електорат ще гласува под строй и на принципа 2 в едно, т.е. за партията и за нейния мажоритарен кандидат.