Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Етносоциологически поглед върху чл. 11

Както се видя работливия ни премиер не пожела да остави част от задълженията си на съдебната власт и разпореди разследване на учредителите на Мюсюлман-демократическия съюз в Славяново. В командировъчните на агентите на ДАНС най-вероятно пише – „разследване на противоконституционна дейност”, т.е. една от функциите на ведомството. Поводът – отново изтупания от праха член 11, ал. 4, който забранява образуването на партии на етническа и верска основа. Но какво да се прави – законът си е закон.

По друго време, по-точно по времето, когато е бил млад дядото на Борисов не е имало такава забрана.. Първо, по причина, че не комунисти, а възрожденци са правили Търновската конституция. Второ, че съдебната власт е била достатъчно независима да отреже всякакви мераци в това отношение.

Много по-късно, когато внуците на убийците на дядото на премиера седнаха да пишат Конституция, забраната стана прецедент в новата българска история. Но понеже няма по-тъпо нещо от един уплашен комунист, а тогава наистина бяха уплашени, забраната влезе във възможно най-комичния вид.

Ако тя бъде приложена буквално, още утре да осъмнем без партии и съответно без Народно събрание.. Социолозите, етносоциозите , етнолозите и дори политолозите, които са наясно с понятието етнос и производните му, най-добре знаят защо. И веднага ще ви кажат, че българите, макар и преобладаващ или титулен, казано учено, е само един от етносите в страната.* Ерго, партия, в която членуват най-вече етнически българи си е етническа. И ето ти опашката за кафе на „Черковна”, разбира се начело с Волен и Яне.

Но, както ви казах няма по- глупаво нещо от комуниста на тоя свят. Седне ли да пише, той ще измайстори или решение на Политбюро за приемането ни в СССР, или постановление за македонското малцинство в България, или като му превърти съвсем чивията ще забрани партиите.

И все ще се намери някой премиер с убит дядо, който да им върви по гайдата.
......................

* Етнически състав на населението на България от 1880 до 2001 год..