Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Българските дипломати в Триполи трепетно очакват фрегатата „Дръзки”

А пропо, премиерът пренебрегна заповедта на Началника Си и след като подремна през делниците свика кабинета на седмия ден. От заседаниетоdrazki4.jpg можем да научим, че при определени обстоятелства България може да и да участва в евентуална операция на НАТО с фрегатата „Дръзки”. С други думи с единият крак сме вече във военната коалиция срещу бясното куче.
С другият крак обаче, сме здраво в Либийските пясъци.* Българското посолство в Триполи, макар и в намален състав е на дипломатическа вахта. И ще бди мирно и без оръжие над българските граждани, озовали се в зоната на военни действия.

Въпросът е дали тези български граждани щяха да останат на територията на Либия, ако българското правителство бе прекъснало дипломатическите си отношения с администрацията на Кадафи и би изтеглило служителите си от там? Така, както направиха повече страни от ЕС. Най-вероятно мнозина от нашите сънародници щяха да разчетат правилно сигнала и овреме да си спестят съдбата на заложници на Кадафи.

Все пак интересно е, докога ще продължи снишаването на българското правителство. И дали няма да видим един ден как временно управляващия посолството ни в Либия Райко Пепеланов под почетните залпове на „Дръзки” връчва отново акредитивните си писма.

Този път на Мустафа Абдел Джалил, председател на Преходния национален съвет.

------- * В същите тези пясъци през 80-те години бяха заровени стотици милиони долари от така нарeченета
нефтена концесия на набедените петролотърсачи от ЦК на БКП и Валутната комисия.