Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Кампанията за ВСС: по следите на полковника

- Здраве желаем, господа военни магистрати! Не ни трябвате!
– Тъй вярно! Ще се стараем!

Военният съд оправда обвиняемите по случая „Анчови” и вътрешният министър Цветанов отнесе поредния звучен шамар. Заради некадърното разследване в поверенето му ведомство. Ето, че правдата възтържества и съдия Мирослова Тодорова, разпределила някога делото към военните, поне малко бе възмездена. И дето се вика взе морална преднина пред глутницата магистрати от съдебната и магистри по физическо възпитание от изпълнителната власт.
Но както знаем радостта в тази държава, обикновено трае едно лято. После идва есента, а с нея държавния бюджет и съответното истината. А тя е, че в България война няма, но данъкоплатеца по всичко изглежда ще се бръкне отново с няколко милиона за шейсетина военни прокурори и съдии.
Моите уважения към това съсловие в конкретния случай. Свършиха добра работа. Но подозирам, че наградата им наесен, ще бъде я завърналия се в техните редици генерал Пенгезов или пък някой низшестоящ полковник измежду заместник-председателите на същият този военно-апелативен съд.
Та като казах Пенгезов се сетих за това, че тече кампания за избор на членове на Висщия съдебен съвет. И както си му е реда, в новия състав ще си имаме и военен магистрат. Той, разбира се ще поеме шафетата от офицера Кирил Гогев

, , бивш военен прокурор и член на настоящия Висш съдебен съвет. Най-вероятно новият член ще е квотата на съдебната власт. И както предшественика си, ще представлява най-малката, но най-титулуваната чета на военните магистрати.
Така ли ще стане? Така, разбира се. Чудите ли се, защо управляващите макар да се заканват отдавна, още нищо не са направили по въпроса? Не се чудете, а вижте какво прави един работник във ВМЗ Сопот, за да си защити заплатата и социалните престации. Същото са готови да направят и военните магистрати, ако им посегнат на службата и чиновете. С тази разлика, че първите имат шанс за евентуален пазар на предприятието. А вторите – България да обяви война някому – никакъв.
.Бактън! Както казват братята турци. Не ни стига индианската нишка от полицейски генерали – от Любен Гоцев до Бойко Борисов. И добавките към заплатите им, за които се бъркат българските данъкоплатците.
Но какво пък толкова. В името на народа и на вимето на народа, един полковник повече или пък по-малко, кво значение има.
------------------
IСнимка: вестник "24 часа"