Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

На кого говори посланик Исаков

nenabelene.org

АЕЦ "Белене" ще се строи, въпреки че правителството все още не е сключило окончателен договор. Това заяви руският посланик в България Юрий Исаков в предаването „Акценти” на телевизия NBT.
По бруталност и пренебрежително отношение към правителството на суверенна България, това изказване е съпоставимо с редица други в близкото минало, които не е необходимо да изброявам. По-важното е в случай да си дадем сметка, защото все пак руските посланици, доста сдържани в други източноеврепейски страни, у нас редовно нарушават дипломатическия тон. Едва ли ще бъдем точни, ако търсим проблема свойнственото грандоманство и имперското съзнание на руския чиновник по отношение на страната ни. Време е вече да погледнем на въпроса по-практично.Социологическите изследвания през последните седмици ясно показват, че дебатът за атомната енергия и по-специално за АЕЦ – Белене е все повече дебат за отстояване на националните интереси.

 

 

 А това вещае проблеми за руската енергийна инвазия у нас. И дори не само у нас.
Ето защо, зад безпардонността на представителя на Руската федерация у нас и преминаването на границата има една съществена причина: да бъде сигнал за мобилизация на рубладжийското лоби в у нас. В този смисъл изказването на посланикът е един вид предизборно и отчаян опит за мобилизация на електората на мъртвородената централа. Опит, с демонстрация на сила и директно внушение, че Русия е по-силна от българското правителство.
Тъкмо заради това внушение, министър Николай Младенов би трябвало да извика незабавно посланик Исаков и да му поиска надлежно обяснение.
Това, разбира се, е в сферата на фантастиката.