Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Не сме далеч от куриозна ситуация около предстоящия референдум

Задава се небивал сеир около референдума. Както каза днес президента Плевнелиев, сроковете вече текат. И неразборията в държавата през декември и януари ще бъде пълна. Но не за това ми е думата. А по скоро за другото -- какво ще стане, ако отпадне втората част от оригиналния въпрос на БСП по време на допитването: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене?”. Бедна ви е фантазията какво може да произтече от подобна редакция.

 

И, примерно допитването да мине под слогана: да се развива ли ядрената енергетика в България.
Знам какво ще ми кажете, ако сте нормален човек и сте противник на корупционни проекти – няма да гласувате. Но пък други, например зелените, може и да отидат. Освен това, ние може и да знаем за какво е референдума, но пък в Европа, колкото и да са наясно с някои подробноти, все пак ще са любопитни да видят какъв ще бъде отговора. С оглед на случилото се в Германия, с оглед на призракът на Фукушима и обществените нагласи в редица държави. И в ЕС, и извън нея.
При така редактиран въпрос, нямате голям избор. В случай, че няма необходимата организация и не бъде ударен сериозен бойкот на референдума, нещата може да се наредят много зле. Дори и за негласувалите. Избирателна активност, примерно от 25-30 процента би свършила работа. Но като отчетем фактът, че това е първия референдум от 80 години насам и това, че българинът не винаги е в калъпа на партийната дисциплина, такъв срив е малко вероятен.
Ако все пак, има битка и десните (или поне тези, които се наричат такива) направят необходимото усилие, всички ние ще бъдем изправени пред куриозна ситуция. Хората с десни убеждения, или пък по-голямата част от тях, би трябвало да гласуват с "да". По свои си съображения и поради любовта си към една чужда страна, левите ще гласуват също със "за".
Най-накрая, против могат да се окажат зелените, веи-тата, фотоволтаиците, миньорите във въгледобива, доколкото го има - и работниците и служители в в тец-овете. Ха-ха, направо изчанчена работа. Точь в точь фразата на бай Ганьо: "На маймуни ни обърнахте бе, маскари с маскарите!".
В случай, че оригиналната формулировка на русофайниците от „Позитано” 20 остане, то тогава нещата са от ясни по-ясни. Поне аз отивам и гласувам против. И не само срещу далаверата „Белене” и енергийната зависимост от технологичното джудже Русия, но гласувам против и от възмущение. А възмущението ми е, че първия след толкова години референдум ще бъде не за избирателната система, а за едно промишлено предприятия.
Във всеки случай, можем да пробваме как ще изглеждат нещата. Вляво можете да видите анкета и въпросът, който задавам. Приблизително такъв, какъвто очаквам да бъде оформен в парламента в края на този месец или началото на ноември.