Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Язък за „Кошарите”!

Рано тази сутрин са взривили ресторант „Кошарите” в Лозенец. Но спокойно. ОТИ вече са на място, а сигурно и Цецо вече е пристигнал.
Викам си не ми стига, че си отидоха „Златна панега”, „Варшава”, „Прага” и други хубави места от студентските ми години, сега и „Кошарите”. Че то какво ще остане от спомените ни, като си отидат кръчмите?
През далечната 1989-та често навестявахме това заведение. Една юнска вечер седим в градината с Тодор Гагалов, Ирен Зафирова и още някой, но вече не помня. Оркестърът свири та се къса, но ние сме увесили носове. Преди броени дни са прибрали Тренчев и Босия в затвора и дето се вика ходим вече с четката със зъби в джоба.
По едно време Гагалов, както винаги изтупан с вратовръзка и удивително приличаш на цивилен изкуствовед, казва нещо от рода:
-- А бе, кво сте се окумили. А по-ведро, я си съберете гемиите.
Казва това и става. Отива при оркестрантите, говори им нещо, връща се и след малко нищо неподозиращия им ръководител съобщава тържествено:
-- А сега, за юнаците от масата в ъгъла, за профсъюз „Подкрепа”, за Николай Колев – Босия и за Костадин Тренчев * – ще изпълним „Костадин войводата”.
И подхващат „Костадин Войводата”, а пък ние вдигаме чашите и се кефим. Забелязваме, че на една от съседните маси, вече има озадачени. Един от тях е с вратовръзка и Гагалов го посочва нахално:
-- Тоя е, да знаете, ченгето му с ченге!...
На другия ден, Тодор го прибраха. Но не заради случката в „Кошарите”, а за противодържавни работи.
--------------
* По онова време той наистина се водеше с рожденото си име Костадин и все още не бе сменил паспорта