Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Предeсенно

У нас е широко разпространено погрешно схващането, че управляващите не изпълняват своите предизборни обещания. Казвам погрешно, защото нещата стоят точно обратното. Партиите полагат завидни усилия, пиарите по-късно ги оформят, за да определят като реформи, онова, което една домакиня ще нарече премитане на двора.
Ето защо, сега преди последната политическа есен на управляващите, не можем да им се сърдим. Те нищо не са обещавали, за да им търсим кусури. А щом нищо не са обещали, значи няма и какво да свършат. Да са обещали структурната реформа в съдебната власт ? Да се заричали да централизират и да прехвърлят власт надолу към общините и регионите ? Да са тръгнали да правят вътрешните работи по европейски тертип и полиция, която да е близо до хората – т.е. при тях в общините, а не при Цветанов?
Да са се клели, че държавата ще се оттегли от общественото образование и ще сподели отговорностите с родителите и местните общности ? Да са поискали оздравяване на политическата система и реформа в изборното законодателство, щото то да не е във властта единствено на управляващите? Да са ударили по монопола на Здравната каса ? Е, какво тогава са обещали. Освен макроикономическа стабилност, пътища и евентуално по-добро усвояване на парите от европейските фондове.
Аз, обаче, знам от баба ми, че човек, който нищо не обещава, значи не поема ангажименти. А щом не поема ангажименти, значи очаквай от него бели. И тъй като трите години за реформи на ГЕРБ изтекоха, идва времето за белите. По стар български обичай, на четвъртата година ентусиазма за реформи, доколкото го имало стихва. И наред с плющенето на знамената над инстутициите, тепърва ще става все по-отчетлив, така да се каже националния ни звук – плющенето на уши.
Какви бели ли? Само това не питайте. Просто гледайте. И то не толкова далеч, а само два-три месеца напред. И ще видите как спасяваме все по-затъващия и полека-лека изтикван от европейските пазари „Газпром”. Ше видите как картела реди новия Висш съдебен съвет. Ще се убедите също така как отива в трета глуха разследването за атентата в Бургас. Ше следите с високо вдигнати глави как над главите ви прелитат хеликоптери с министри-отпускари. Има време и за скандали и за това какви пари и в чий джоб са влезли. Защото, както казах вече, който не прави реформи, прави само бели.
Най-накрая ще се видите и сметките за ток и парно като му дойде времето.
И знаете ли какво си мисля накрая? Често пъти в този блог съм вземал на подбив българския милиционер*. Но уверявам ви, поне дотолкова доколкото съм живял в онова време, милиционера, освен, че си беше простичък, друго нищо не мога да кажа. Това е истината, вчерашната милиция не крадеше. И по тази причина не се натискаше да има свои хора сред висшите магистрати.
За днешната, обаче, май ще ни трябва един нов и просторен затвор. И понеже може и да са окрали всичко, пак ще опрем до проекти и до европейски пари.
 

*Споменавал съм, например един стар виц за тях от онова време. Какво и чисто и просто? Къпан милиционер.

-------------


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма