Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Кой е трябвало да провери автобуса с израелски туристи ?

Слава богу, засега само един от жертвите на атентата е починал. В Бургас е вече и вътрешния министър, който дори е успял да даде брифинг. Докато той пътуваше към Бургас, от София Иван Бояджиев, отговарящ за сигурността в Столичната община се опита да му подскаже. И обобщи, че вината била на автобусната фирма, която не е проверила превозното средство. Разбира се, заключението на бившия главен секретар може да предизвика само усмивки. Но пък сочи ключов момент в бъдещето разследване. Проверката на автобуса, именно проверката е най-важното в случая.
С оглед на новите изисквания за сигурност по летищата след 2001 година, малко вероятно е проблемът да а дошъл от там. Със сигурност експлозивът е поставен или на паркинга или в предходен момент преди пристигането му на летището. И ето, че пак опираме това, за което споменах в предходния постинг: какво се случва след като българските служби са многократно предупреждавани за възможен терористичен акт на наша територия. Не изобщо, а тъкмо срещу израелски граждани.
Принципът не е толкова сложен. Разузнавателната служба анализира информация, сравнява я със собствени анализи, отчита степента на риска и съответно дава препоръки. По причина, че това е работата на разузнавачите. Както се казва, те са до тук. От там нататък, естествено са антитерористите. Ако рисковете са отчетени, ако потенциалните обекти са идентифицирани, те поемат нещата в свои ръце. Сиреч, ще проверяват не само на автобусите, но и хотелите, в които са отседнали израелските граждани. Ако такава препоръка няма, естествено ГДОБП няма да се занимава с тези подробности.
Ето защо въпросите на опозицията в парламента (каквито мисля ще има) трябва да са:
-- Има ли доклад и съответно препоръки от страна на Националната разузнавателна служба и на ДАНС за възможен терористичен акт срещу граждани на Израел?
-- Направени ли са препоръки за за превантивни мерки ?
-- Ако има такива препоръки, изпълнени ли са те от контратерористите?
И така нещата се изясняват. Ако е имало доклад и препоръки – отива си Цветанов. (А защо премиера, тъкмо ще се сбъдне мечтата му за предросрочни изнбори.)
Ако не и имало, ще си ходят шефовете на НРС и ДАНС.
Тъкмо щях да ви кажа колко прости са нещата, но се сетих, че все пак живеем в България.