Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Как министър Павлова разкри тайния Орден на ножицата и лентичката

Ако сте забелязали, откакто огняроинтелигентите управляват си имаме строителен министър. На преден план излязоха магистралите, а регионалното отпраши далеч в миналото.
Но преди да мина по същество, все пак нека да поясня това огняроинтелигенти, което напоследък употребявам в постингите си. Много е просто. Първото е почерпено от лексиката на управляващите. Например: „Аз карам влака, да дойде при мене”. (Министър Дянков към Ваньо Танов в една от прословутите стенограми). Разбира се, възможни са и другия конотации покрай професията на премиера Борисов. Но, ако питате мен, работата е тръгнала далеч назад през годините. Още от онази прословутата фраза „Мислете за мен като за огън”. *
Другата част от съчетанието има своето оправдание, например в лицето на египтолога Сергей Игнатов.

. А защо не и не в това на бившия експерт в Световната банка – самият министър Дянков. Съвсем доскоро интелигентите имаха лек превес над огнярите, но с оставката на министър Трайчо Трайков, равновесието бе възстановено.
Но да се върнем на строителното министерство, където балансът между регионално развитие и строителство, както казах е отдавна нарушено в полза на последното. След Росен Плевнелиев, огнярите инсталираха нищо не подозиращата Лиляна Павлова. И сега, докато общините си скубят косите и кърпят пробитите отвсякъде бюджети, министърката снове по пътищата като невидяла. Журналистите след нея. И не само снове, но и говори, както разбирам днес от вестник „Сега”. И не само говори, ами обяснява европейските изисквания за рязане на лентички при откриване на третокласни пътища. Като този между варненските села Гроздьов и Бозвелийско, на който вчера строителната министърката удари една ножица.
Ха-ха! Как беше там? O sancta simplicitas, нали ? Брюкселските бюрократи сигурно вече са се втрещили от това издайничество. И в ордена на ножицата и лентичката сигурно вече ври и кrпи.
Пада им се. Защото си мислят, че ние българите трева пасем. И изобщо не сме забелязали, че председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой държа ножицата тази пролет при откриването на новия участък на софийското метро. А на хоризонта вече се задава посещение на още един вид член на ордена – самият Барозу, който ще дооткрие другата част от метрото.
Боже мили, ела ги прибери всичките, казваше баба ми бог да я прости! Аз пък искам само част от тях. Или огнярите, или пък интелигентите. Щото покрай тоя микс, мнозина могат да ревнат отново за комунистите.
А министърката, все пак не я мислете за толкова глупава. Махнала е от портала за децентрализация протокола от заседанието миналата есен. В прокола, в който пишеше, че до края на година, правителството трябва да посочи центровете на второто ниво на местно самоуправление. Сиреч да започне същинската, а не митническата децентрализация.
  -------
* Фраза на Людмила Живкова, разпространена с изключителното съдействие на тогавашния председател на Съюза на писателите Любомир Левчев
Снимка: вестник "Сега", Веселин Николов