Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Новата мисия на СДС е тежък, но дългоочакван ангажимент

Не познавам Пламен Юруков, но онзи ден на конференцията се надявах да спечели. Обратното означаваше, изпосталялата откъм членове столична организация, нейните чиновници по райони и нейното клиентелистко ръководство да направят СДС за смях. И по лошото – да унижат всички онези, които по един или друг начин, в едно или друго време са свързали живота си със СДС и с промените у нас.

Днес познавам новият лидер на СДС малко повече. Заради няколко неща, които междувременно каза. И на конференцията, и в медиите. Едно от тях – струва ми се най-важното – e новата мисия на СДС: реформа на политическата система у нас. Струва ми се, че към момента няма политическа партия в България, която да е посмяла да формулира мисията си по този начин. Вместо това, ще чуете или прочетете иначе вярното, че мисията е нещо далеч по-дълготрайно, отколкото каквито и да са институционални промени. Да, така е. Но е е вярно, когато става дума за страни с работещи политически системи, институции, които произвеждат стабилност и граждани, които са включени в управлението. Както е известно ние имахме сериозно премеждие още в началото на пътя, който иначе наричаме преход. Още през 1991 година бившата комунистическа партии институционализира не нашите, а своите виждания за свободата, за размерите на държавата, за правов ред, за местно самоуправление и възпроизводство на така наречената политическа класа. През годините СДС припозна тази политическа система, закодирана в Конституцията и съответно в законодателството. Като най-очебийния пример бе отказът на синята партия през 1997-2001 година от реформи в сферата в съдебната власт и съдебната система, на местното самоуправление, на избирателната система, на специалните служби. И така партията се размина с дневния ред в българското общество, а нейните лидери се превърнаха в с т а р и л и ц а тъкмо в най-продуктивната възраст за професионалните политици.

Дано новият лидер на СДС е наясно, че за такъв тип промени е необходима огромна подкрепа. И то не само вътре в партията, която вече оглавява.