Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Напред към светлото местно бъдеще

Гледам вчера по телевизията предизборната реклама на БСП – на „Позитано“ 20 искат да сменят модела на управление в София. Ха-ха, дръжте ме да не падна ! Още малко червените влъхви ще заговорят за демонтаж на системата. Като СДС в началото на 90-те.

-------------------------

Партията на Иван Славков – „Напред България“, обаче вече го направи. Малък Тошко рече от телевизионния екран „25 години стигат !“. Само дето не вдигна двата пръста. Но той знае къде да спре. Иначе щяха да изпопадат изкуствените ченета на избирателите му. И после иди се оправяй – освен кепабче, ще трябва и за ченета да се охарчиш.

Категории: 

Късно е за английски челен опит

или за това защо управлението на София не е тема в предизборния дебат

Ако нещо липсва в кампанията за София, то това е искренността. И на кандидатите за съветници и на тези, които претендират за кметския пост. Сигурен съм, че след двайсетина години се върнахме във времето, когато истината, голата истина, би била достатъчна да запали хората и да донесе победата на съответния кандидат или пък политическа партия.*
Нещо повече. Колкото по-компетентен човек става в местните работи и в особеностите на българското местно самоуправление, толкова повече се чувства задължен да впряга цялото лицемерие, на което е способен. В най-чист вид можете да го видите, разбира се, при кандидата на БСП – Георги Кадиев. Човекът отиде чак до Стразбург, за да проучи тамошния опит на кварталните съвети. Но видя сламката, а не гредата, която ще му извади очите. А именно -- че далеч по-малкият от нашата столица Стразбург има муниципални райони.  Пак Кадиев веднъж обясняваше в едно предаване, че бюджетът на Брюксел е толкова, колкото на София, но това е все едно да кажеш да кажеш, че държавния бюджет, сиреч бюджетът на министерствата изчерпва публичните разходи в България.

Минорно за изборите

Не ми се коментират тези избори, ама няма как - все някой трябва да съобщи лошите новини. Не си мислете, че те са свързани само с безличните кандидати за президент, с липсата на смислен дебат и предъвкването на познати битовизми от местните претенденти за кметове и съветници. Има и по-лошо от едни безлични избори, от липса на идеи или пък от купен или контролиран вот.  По-лошото е състоянието на институциите. А най-лошото е, че изпращаме хора във същите тези институции, които меко казано никак не ни харесват.
Така например, ние, избирателите, ще изпратим в местната власт над 6000 кметове и съветници. Дали ще управляват добре? Сигурно ще кажете, че не може да се разсъждава така на ангро, защото кандидатите са различни – едни управляват по-добре, други – не толкова. Съмнявам се. Да управляваш добре значи не само да имаш необходимите качества, но също така и необходимите правомощия и свобода на действие в решаването на местните проблеми.
Какъв ангажимент могат да поемат съветниците и кметовете, например към образованието освен ремонтите на училищата? Може ли изобщо да говорим за ангажимент, при положение, че в една българска община нито могат да определят броя на общинските училища, нито да назначават директорите си, нито пък имат думата по учебните програми?
Просто е нелепо да говорим за местна инициатива в един национализиран отрасъл, какъвто е образованието.
Какво отношение може да има местната власт към бизнеса, какви грижи може да полага за него, когато резултатът от усилията на същия този бизнес – данък печалба, се прибира акуратно от правителството?

Гетото не се променя само с нов кмет

почти писмо по повод блогърскат­а инициатива за кмет­

Тези дни и аз се присъединих към инициативата блогър за кмет. Работата е симпатична, н­о аз съм малко тъжен. И като се замислих, ей така неусетно започнах да пиша писмо до блогърите. А то е:

Скъпи приятели, похвално е, че не стоим със скръстени ръце пред задаващия се служебен избор на кандидатката на ГЕРБ. Похвален е също така изборът на кандидат като Теодор Дечев, човек със безспорни качества. Не е толкова похвално, обаче, че сме готови да го пратим да управлява политическото гето София, както се изрази самият той на първата си пресконференция. Аз ще се съглася с него. Независимо от това, че обичаме нашия град, че е красив, че за разлика от другите европейски столици си имаме дори планина той се управлява от лошо по-лошо.

Любов необяснима ІV

Или защо няма драма на местните избори
Впечатлен съм от красивата загуба на десните партии в София. Постигнаха я обединени, при наличието на силен кандидат, издържана платформа и много добра кампания. Бяха нещо като бразилци в този скучноват и дори предизвестен турнир, ако ми бъде позволена тази футболна аналогия.

Любов необяснима ІІІ

Впрочем, докато това лято изследвах рисковете от неръждясващата любов на бившите комунисти към всичко, що е държава, поетът ? взе, че ме удари в земята. С характерната си несложни рими, с прозирна мисъл и ясна идейна насоченост, той синтезира всичко онова, над което си блъсках главата толкова време. И то там, където му е мястото, т.е на страниците на „Труд”. Ето ви и цитати от цикъла му в страницата „Ателие” в бр. от 18 август на вестника: :„Настигна до внезапна смърт.

Милост за Бай Ганьо !

Тези дни четох доста анализи по повод случилото се на местните избори. И в медиите, и в блоговете. Като гледам — констатациите си приличат. Май всички сме съгласни с мутризацията и купуването на гласове. Но това си го знаехме предварително. Има нещо, обаче, което не предполагах. А то е, че десницата с отличен кандидат, с издържана платформа и добра кампания няма да излезе на втория тур за кмет на община София. Направо невероятно! И мисля, че въпросът заслужава специално внимание.

Да прочетем заедно предизборната програма на Бойко Борисов ІІ

Как Генерала оголи десния си фланг в София

Вече съжалявам, че поех този ангажимент. Нещо повече. Съжалявам и самия кандидат-кмет. Нищо че води в социологическите проучвания. При такова раздвоение на личността /дясна програма за управление на страната от партия ГЕРБ и лява предизборна платформа за София/ най-вероятно в друга страна и при други обстоятелства кандидатът за кмет отдавна щеше да е пометен по фланговете.

Страници