Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Имоти връщаме, бъдеще даваме, но за властта ще почакате

Изследователите казват, че наименованието на Шабла идва от прабългарската дума „шабъла”, което значи черпак. Но, както е известно името на едно селище по нашите земи нищо не чини, ако не дойде премиера, за да го потвърди. Да подари някой и друг имот, примерно от неизчерпаемите запаси на Министерството на отбраната. В Шабла, както се ми у реда, той дойде с черпака – газодобив, рибарство, архиология и туризъм. Това е пътя, по който местните поеха от вчера. Предстои гласуване в Министерския съвет на поредица проекта, а 400-те хиляди лв за местното читалище, може и вече да са преведени.
Но какво пък, не е ли хубаво, това, че държавата полага грижи за една община на другия край на България, ще запитате вие? Не, не е. Колкото и да ви се види странно. Ако правителството можеше да полага равномерно и неотклонно грижи за 264-те общини у нас, сега ние българите щяхме не седем, а девет милиона. При това столицата щеше да е два пъти по-малка и общината нямаше да се чуди какво да прави с автомобилите и паркоместта.
Сигурно знаете, че в европейските страни правителствата не дондуркат общините. Напротив, общините са групирани в области, а пък областите в региони. Имат си областни и регионални съвети, имат си бюджети и каквото общината не може да финансира, го правят общо в областта. Каквото пък не може да стане в областта, с него се заема регионалната власт. И съответно периферията в тези страни не обезлюдява, а пък населението им като цяло расте.

Какви ги върши машинистът

Сънно тракат
релсите във мрака.
От умора
ставите болят.
Някой би въздъхнал;
"Не очаквам..."
……..
Из „Огняроинтелигентска”, Н.Й. Вапцаров

Разбира се, че тракат релсите. И то всеки ден. Ето и днес пак се чу „трака-трак”, покрай намерението на министър Дянков да се оправи с финансово недисциплинираните общини.
Както знаете той кара влака * и следи и следи внимателно манометрите и налягането в котела на държавата. Ха-ха, премиерът ли ? Той, както знаете е началник влака. Понякога и кондуктор.

Лекции по никое време

Блиц репортаж от един форум за местната реформа

Днес, от 10 сутринта, в една залите на хотел „Шератон“  почти под сурдинка бе  официално открита политическата учебна година.  Това стана ясно чак в края на форума,  когато политологът  д-р Антоний Гълъбов обобщи, че на Синята коалиция като по- опитен партньор се пада тежката задача да обучава  по-големия си партньор – ГЕРБ.
От страна на обучаемите в залата бяха министър Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова и тук-таме някои и друг съветник и кмет от ГЕРБ. Липсваха, обаче хората от първите банки – премиерът Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Преподавателското тяло също не бе в пълен състав. Тук бяха Мартин Димитров и Найден Зеленогорски, кметове и съветници на СДС, но нямаше нито един представител на местната власт от страна на ДСБ.  Нямаше го и лидерът Иван Костов.

От фискална към отпадъчна децентрализация

Ако искате да видите стратегията за децентрализация на правителството, следете неговите заседания. Можете да започнете от вчерашното. То започва с точка за актуализация на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците. Ощастливени от кабинета са общините Асеновград, Първомай, Садово и Куклен. Те вече са регион. Ако не друго, то поне по отношение на изхвърлянето на отпадъците.

Бизнесът и периферията

или защо инвеститорите няма да послушат съвета на премиера да инвестират и в други краища на страната

Днес правителството се срещна с бизнеса. Премиерът изтъкна фактът, че през последните четири години 75 от инвестициите са на територия на столицата и посъветва инвеститорите да погледнат и към другите региони.
Това, разбира се, няма да се случи. Парите са си на инвеститорите, а евтината работна ръка е само една от предпоставките. Другите са развитата инфраструктура, комуникациите, пазарът, местното законодателство, покупателната способност и пр. пр. С това съвсем не искам да кажа, че топката е у правителството, което трябва да побърза с моста „Видин—Калафат”, с магистрала „Тракия”

За най-прекия път към умното и интелигентно управление

Предварителни бележки по  по една  дискусия
Днес на „Славянска” 6 продължава дискусията на Зелените „Да върнем държавата на гражданите”. Този път темата е местната власт.  За съжаление по нея в българското общество дебат няма. Нито пък е имало, когато и да е било през годините на прехода. Ето защо инициативата на Зелените заслужава поздравления.  Не за друго а защото поемат риск да срещнат неразбиране и дори прозявки сред аудиторията.  
Причината за това неразбиране е струва ми се в това, че въпросът се поставя, така да се каже в положителен смисъл – дайте да дадем.  Дайте да дадем власт на гражданите, като формираме второ ниво на местно самоуправление, казват периодично десните партиите.

The Nuts

Приписка по страниците на седмичника „Капитал”

Измежду критичните бележки в докладите на ЕК от миналия месец има една, която е най-удобна за правителството – липсата на административен капацитет. Ето защо в тази посока управляващите са доста словохоотливи и склонни да раздават обещания. Именно този тънък момент е уловила Люба Йорданова в материала „За брюкселския и българския” в бр.32 на „Капитал” от миналата седмица. И дори чрез Юлиана Николова е цитирала определението за понятието на официалния сайт на ЕС – способността на публичните структури да различават и решават проблеми по изпълнението на задачите си.  

Страници