НДСВ и БСП изтърваха контрола над таксиметровите шофьори

Нещо ми трепна отвътре като видях днес картинката пред парламента. Поразходих се, поогледах, мярнах една-две познати физиономии. Поколението се е сменило. Първо  бяха "копърките" * онези, които през 1993 година започнаха протестите и беше създадена първата гилдийна организация. Те си отидоха с чест. По жалба на организацията, състав на тогавашния Върховен съд отмени частично постановление на кабинета Беров, което ги принуждаваше да плащат двоен данък. По-късно, през пролетта на 1996-та се появи второто поколение. Пак спонтанно. Този път вече активни бяха новопоявилите се лицензирани фирми и техните собственици.  През юни, при едно вдигане на цените на бензина, парламента осъмна блокиран. На следващия ден полицията се опита да отклони законно заявеното шествие и блокира "Цар Освободител" при кръстовището с "Раковска". На помощ пристигнаха депутатите от СДС, начело със Сашо Божков и на кръстовището се получи ефектно меле. Тази подкрепа от страна на тогавашната опозиция бе достатъчна, за да бъде осигурено мощното присъствие на таксиметровите шофьори шест месеца по-късно, по време на януарски събития през 1997 година.Тогава напред излезе второто поколение и новия Съюз на превозвачите, вече доминиран от фирмите и оглавен от Румен Крумов от Обединение "Промяна".. Първият сигнал за пропукванията сред това поколение бе протестът пред парламентът около случая с Даниела Терзийска по времето на правителството на ОДС. Днес вече нещата са си на мястото. Тези, които са на площада искат собствен, независим синдикат. И правилно. И "Промяна", и лидерите Националният синдикат на таксиметровите водачи  отдавна са на каишка. И съответно партийно разпределени -- синдикатът на Румен при НДСВ, синдикатът на Стефан Боснов -- при БСП.

Искрено се надявам този път таксиметровите шофьори да успеят. Първо да се разграничат трайно от своите работадатели и досегашните си назначени лидери. Второ, да не хващат вяра на популизма на Волен, Яни Янев /нищо, че е от ОДС/ и на Бойко Борисов.

Но още повече ми се иска опозицията да заяви на висок глас, както пред тях, така и в пленарната зала истинската причина за трагедията. В България и българските градове дебне несигурността. Най-важен фактор за тази сигурност вече е тъкмо парламентът и по-точно мнозинството в него. И още по-точно онова мнозинство, което преди броени дни подчини окончателно политически съдебната власт.

* К о п ъ р к и  наричаха таксиметровите шофьори, които си изкарваха хляба с личните автомобили и не бяха ангажирани с фирми