Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Вземи президента, удари вицето му

След като държавния ни глава се обяви за президент на регионите *(а, региони, както знаем няма), сега пък вицепрезидента Маргарита Попова започна да ръси бисери по пътищата страната. Така например, вчера на среща с журналисти в Габрово, тя е произнесла знаменитото изречение „Авторитетът на съдебната система зависи от самата система, от членовете на ВСС и от тяхната концепция за работа.”
Де да беше така. Например, работата на депутатите да зависеше от председателството на Народното събрание. Но не е. Ако няма независими магистрати, подчинени единствено на закона и три висши съдебни съвета да изберем, с каймака на съсловието, пак правосъдието у нас ще се продава и купува.
Но защо един бивш прокурор ще ги ръси такива и ще сочи Стратегията за съдебна реформа на ГЕРБ от далечната 2010 година ? Защото, работата на нашите управници е да се правят, че не разбират. На ударени, както казва народа. Щом президента се прави, че у нас има децеKтрализация и съответно самоуправляващи региони, както в Европа, защо пък вицето му да да не говори за издухани стратегии и кадрови подбор? Знаете ли какво пише в тази стратегия? Да ви припомня ли само ключовите заглавия в нея: „Превръщане на бюджетната процедура в реален механизъм за обществен контрол”,

 

„”Ефективни и отговорни административни ръководители”, Активно управление на натовареността, условията на труд и броя на магистратите”, „Активно управление на съдебните сгради”, „Компетентни и мотивирани административни служители”….
Ха-ха! На по старите това сигурно им напомня първа страница на някогашния официоз на БКП „Работническо дело”. По-младите пък трябва да внимават да не повърнат.
Но защо все пак управниците ни трябва да се правят, че не разбират за какво става. И да пропускат покрай ушите исканията на ЕК за „реформа из основи” ? Пък и гласовете на собствените си съграждани и избиратели.
Защото в тази игра има принципи. И първият от тях, че милиционер съдебна реформа не прави. Той мрази съда още от малък (малък имам предвид като чин, защото едно време имаше чинове и звания). Той винаги е бил комплексиран от системата, в която някви правораздават. И е закърмение с основната идея на социалистическото право. А коя е тя? Я да видим дали я помните, тези, дето сте учили право преди двайсетина година? Точно. Браво помните. Закона е прерогатив преди всичко на властта и на бюрокрацията, а на гражданите се пада най-вече неговото изпълнение. А не да речем обратното, закона да е еманация, на онова, което щрака в главите на същите тези граждани и узрява като мнение и практики в обществото.
Ето защо да дадеш на милиционер да прави съдебна реформа е все едно да хвърлиш теменужки на свинята. И освен това да я полееш със студена вода, та да съвсем да я разсърдиш и за изтъпче всичко наоколо.
Някои може да каже, че в отбора на огняроинтелигентите **, една част знае за какво става дума, но се прави, че не разбира. При другата пък, тази, която хвърля въглища в котела, всичко е от простотия.
Аз лично се съмнявам във второто. Простотията си е простотия, че но щом искаш да дърпаш конците в съдебната власт, значи все пак малко от малко чаткаш за какво става дума.
Пък и простотията не може да бъде извинение. В наказателното право, например за извършено престъпление. Още по-малко пък във властта.
------
* Самоуправляващи се региони и области у нас няма. Има административно-териториални единици, класифицирани по европейски -NUTS 2 и NUTS 3
** Огняроинтелигенти е понятие, което отвреме-навреме използвам в този блог. Както знаем в отбора има хора, които карат влака има и гнили интелигенти, както се казваше едно време. Египтологът Игнатов, например. Пък и самият президент май-май към интелигенцията трябва да го пишем. Научно-техническите, както се казваше, пак едно време.

 


В този блог не се използва пълния член.
Автора не накърнява никому правата.
Напротив. Той е радетел за въвеждането на дублетната форма