Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Министър Цветанов изучава тайните на естонците в областта на паспортното дело

Докато премиерът Борисов ръси лакърдии през океана, вицепремиерът му бе на обмяна на опит в Естония.
Най-важното, което можете да научите от двете информация, качени на
сайта на МВР е, че премиерът на Естония е оценил високо ефективната борба на българското правителство срещу корупцията. Освен това министър Цветанов е имал разговори с колегата си Марко Померанц по редица въпроси, някои от които не съвсем типични за този тип министерства, а именно – електронното правителство.

Тук държа да отбележа, че тук няма никаква мистерия – просто естонците /пък не само те/ имат по-различни възгледи от българите за това що е това вътрешни работи. По тази причина тяхното министерство обединява работи – от една страна полицейските и от друга – регионалното развитие и местното самоуправление.  Така че няма нищо чудно, че естонското МВР има много общо с електронното правителство за разлика от българското.
И все пак, ако искате да разберете същинската причина, поради която министър Цветанов е бил в Талин, ще трябва да прочете официалното съобщение на естонското министерство. „Аз обезателно ще разкажа за видяното на българските си колеги и ще им препоръчам да се поучим от Естония” – казва министърът, сочейки като пример електронната полиция и иновационния център за личните идентификационни документи.
Похвално, но и доста закъсняло любопитство на министърът предизвикал най-дългите опашки пред сградите на полицейските управления след онези през летните месеци на 1989-та.
----------------------
* Времето, когато напъдени от Партията българските турци от Лудогорието и Кърджалийско масово напускаха страната