Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Да прочетем заедно предизборната програма на Бойко Борисов ІІ

Как Генерала оголи десния си фланг в София

Вече съжалявам, че поех този ангажимент. Нещо повече. Съжалявам и самия кандидат-кмет. Нищо че води в социологическите проучвания. При такова раздвоение на личността /дясна програма за управление на страната от партия ГЕРБ и лява предизборна платформа за София/ най-вероятно в друга страна и при други обстоятелства кандидатът за кмет отдавна щеше да е пометен по фланговете.­ Тук, в София, обаче, той, както се казва, върти синджирчето и върти бинокъла по всички части на бойното софийско поле.

Не съм аз, разбира се, който ще наруши този комфорт. Нито пък този, който ще ви занимава с детайли и подробности в този военно-стратегически документ.? Струва си, обаче, да се спра на няколко раздела от него, които показват много ясно защо бившите комунисти сбъркаха като не подкрепиха лидера на ГЕРБ в кампанията му за кметското място.

Лява ръка в десен джоб или за това как общинските фирми отиват на разкладка ? за сметка на софиянци

На първо място, това е разделът за управление на общинските фирми. Оставям настрани твърде смешното обещание, че „чрез волята на Общинския съвет” кметът ще възложи анализи за правното и финансовото състояние на общинските фирми. / И в медиите, и в в прокуратурата, и в самата община има предостатъчно документи в това отношение./ По-важното е, че кандидатът възнамерява да трансформира част от тези фирми в… общински предприятия, т.е. да ги изведе от Търговския закон и да ги постави на бюджетно финансиране от Столичната община. Става дума за едноличните акционерните дружества „Егида”, „Галатея 2002”, „Лозана” и „Спортна София”. Както виждате все фирми, около които през последните десетина година се вихрят скандал след скандал. Някои от тях са в плачевно състояние и едва ли е необходим какъвто и да е анализ, за да се вземе адекватното решение, т.е. ликвидация и съответно продажба на активите. В случая аргументът на кандидат-кмета, че това са фирми със социална насоченост – „Егида” охранява детски градини и училища, в „Лозана” осигурява работа на хора с увреждения, „Галатея 2002” се грижи за отдиха на учениците в столицата, а „Спортна София” за спортните имоти и масовия спорт. От военно-стратегическа гледна точка, това структуриране може и да доведе до повече дисциплина в техните ръководства. От гледна точка на местната политика, обаче, закачането на тези фирми за бюджета на София е най-лошата услуга, която един кмет може да направи на своите избиратели и данъкоплатци. Не за друго, а защото посочените по-горе фирми са на пазар, на който съществуват предостатъчно фирми на граждани. При това далеч по- конкурентни и съответно с по-високо качество и по-ниска цена на услугите, които предоставят. Дясното решение на кандидат-кмета е да се върне към миговете си на просветление от преди няколко месеца и да приложи
Xlll и Xl? раздел от програмата за управление на ГЕРБ. С други думи ,да ликвидира въпросните фирми и да потърси услугите, например на МВР и на фирми на граждани, специализирани в областта на отдиха, включително ученическия. Също така, Столичният общински съвет би могъл да задели съответните средства и на тръжни начала да ги разпредели между работодатели, които могат да наемат във фирмите хора с увреждения. Вместо общината да поддържа собствена фирма, която освен че е губеща не е в състояние да осигури дори и 1 процент заетост от безработните в тази специфична група наши съграждани.

Общинските пазари ще останат на служба

За завиждане е и съдбата, която кандидат-кметът отрежда на софийските пазари, организирани в няколко търговски дружества, известни, между другото, с това, че печалбите в повечето случаи надвишават заплатите на техните директорски бордове. Те ще бъдат преструктурирани „от търговски дружества, в структури за предлагане на тържищни услуги на гражданите”. Само на размечтан социалист, при това бивш огнеборец, може да му хрумне, че софиянци имат нужда от скъпите и прескъпи общински пазари, от рентиерската прослойка ,преживяваща от тях и в крайна сметка ,от политическата клиентела, струпана около тези съмнителни /търговски/ субекти . Едва ли има друга европейска столица, в която общината да е собственик на толкова много пазари, пръснати из 24-те района на града, при това в по-голямата част не особено добре поддържани, скъпи и в крайна сметка без съществено участие в бюджета на Столичната община.

Общинската собственост – отново на колектива ?

392 думи или около 2 страници са посветени на общинската собственост. Трудно човек би могъл да намери някаква конкретика, освен обещанието, че ще бъдат спрени така наречените заменки. Остава съвършено неясен въпросът каква ще е съдбата на общинската собственост, ако акцентът вече не е „пазарна трансформация”, а създаване на „по-добра градска среда – строителство, зелени площи, зони за отдих” и пр. Казвам неясен, тъй като досегашната практика показва, че Столичната община проявява активност към своята собственост /и публична и частна/ в разни краища на града само и когато около нея избуят отчетливо икономическите интереси на поредния клиент на някое от общинските лобита. Не е Бойко Борисов този, който може да ме убеди, че тази разпръсната и различна по вид и предназначение собственост може ефективно да бъде управлявана без преки ангажименти /включително право за разпореждане/ на районите, респективно районните кметове. Остава също така висящ въпросът за рентиерските уклони на правителствените ведомства и областната управа, едни от крупните собственици на земя, сгради, инфраструктура на територията на столицата. С други думи продължавам с въпроса: защо иначе напористият сегашен кмет на София не поиска от името на софиянци Борисовата градина в частта и около езерото „Ариана”, НДК, както и всички други имоти в столицата, с които министерствата и ведомствата усилено търгуват.
——————————————-
Метрото като средство за придвижване на жива сила

Толкова по идеологията на програмата на иначе прокламиращият се като десен лидер на политическа партия ГЕРБ.

Що се отнася до другите качества на документа, като ли че най-красноречива илюстрация са вижданията за софийското метро. Те не се различават много от вече реализираните в практиката виждания на бившия кмет за бул. „Тодор Александров”. В основата на такъв тип виждания е изграждането на транспортна артерия, а не на градски булевард. Както подобава на един о.р., в програмата на Борисов подземната железница е преди всичко, най-вече и дори изключително средство за превоз на жива сила.
Най-вероятно в плановете на гражданска отбрана и на военните има и такъв момент. Сигурен съм, обаче, че софиянци биха искали да го видят преди всичко като част от градската среда, т.е. като нова възможност за общуване, контакти и дори отдих.

Но тук вече навлизаме в сферата на фантастиката. А както известно, о.з. генералите, било то армията, било от полицията не си падат много по този жанр.
——————-
? Вижте само изброените улици в раздел „Реконструкция и подобряване на уличната мрежа, изграждане на нови улици и паркинги”, за да се убедите в мащабите на настъплението, което готви Генерала
? Понятие от някогашната казармена кухня
? Както е известно, той е доста задружен и се състои от многобройни лобита