Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

13 съвета в случай, че на десницата много и се иска да загуби изборите в София

Малко неочаквано за мен, вчера успях да чуя проекта за управление на София на Мартин Заимов. Представен не от кандидата, а от един от анализаторите в неговия щаб. И тъй като съм особено любопитен към подобен тип четива си водих дори записки. До някое време, обаче. Когато разбрах, че няма смисъл повече да скицирам си драснах една бележка, за да приключа тази част. На бележката ми пише: „Чудесна експертна програма. С правилно изведени, при това подплатени с принципи приоритети. Може да бъде най-добра измежду всички програми, на кандидатите, които няма да стигнат до втория тур.”

По-нататък, докато чаках да свърши първата част от събирането на кандидатите за съветници и районни кметове на Алианс за София, взех че написах следните съвети, за всяка дясна коалиция, която макар и с добър кандидат за кмет е решила да загуби изборите по възможно най-достойния начин. Ето ги и тях.

1. Прави експертна програма и представя кандидат с експертни качества, който избягва да говори за политика и съответно да влиза в такива дебати.

2. Не обяснява на хората, че залогът в София е голям и че победата на десницата със сигурност ще завърти махалото в обратната посока.

3.Влиза в дебата за улиците, дупките и кучетата и настоява, че нещата се решават с контрол и оптимизация на работата на администрацията, а не с радикална реформа и прехвърляне на правомощия към районите.

4. Оставя статуквото на опонентите, вместо самият кандидат на десницата, кротко, но и твърдо да им обясни, че това статукво съвсем не се изчерпва само със Софиянски. Че то е от времето, когато партията на Бриго измъдри текезесарския модел, който очерта и границите и самоуправлението в българските общини. Че калпавия модел на управление на София и мегаминистерството на „Московска” 33 си бе сътворено още в кабинетите на някогашния Градски комитет на БКП. И е наследство, с което сега едно ново поколение трябва да се справя.

5. Не се обръща към гражданите на Банкя и Нови искър и не ги пита дали не се срамуват, че са сред малкото български /и европейски/ градове, които нямат свое местно самоуправление ?

6. Иска София да заприлича на другите европейски градове по чистота, подреденост, зеленина и възможности за отдих, но не изтъква аргумента, че там по-голямата част от работата вършат местните /съставните/ общински съвети и съответно кметовете.

7. Не казва, че възстановяването на общините в София е залегнало в програмите на СДС и ДСБ и, че това може да стане още в средата на мандата на новия кмет, ако десницата постигне успех на парламентарните избори след две години.

8. Не търси отговорност на сегашния кмет и на Общинския съвет за задръстванията, за липсата на околовръстна магистрала, за танковия полигон, на който например е заприличал голяма част от Банишора. А ги оставя да обясняват, че проблемът е в правителството, което не дава пари или пък министерството, което бави някаква документация.

9. Не пита в прав текст сегашният кмет защо отне на децата и младите хора в столицата София ленд.

10. Не настоява Общината да се лиши в голяма част от своите търговски дружества /включително банката и охранителната фирма „Егида”/, след като фирмите на гражданите могат да изпълняват далеч по ефективно и по-евтино тази дейност

11. Не пита правителството и министерствата защо не плащат наем на общината за паркингите, а в редица случаи и за общинските сгради, обитавани от държавни служби и ведомства. И защо държат хиляди декари земя в София, след като не им е това работата. ?

12. Не пита сегашния кмет защо инспекторите на Столична община, а не кметовете на районите заверяват всекидневно свършената /по-точно несвършената/ работа на концесионерите по чистотата.

13. Не поиска НДК и езерото „Ариана” ? с прилежащата му част да бъдат актувани на Столичната община. Защото не подобава на кабинета да си има конгресен център, още по-малко пък езеро в центъра на града.

——————————————-
? Спомнете си няколкото декара, които неотдавна Министерството на отбраната /или пък на финансите/ продаде в близост до някогашния Дом на покойника

? „Ариана” не е на софиянци, както обеща Бойко Борисов в кампанията по време на изборите преди две години. Ако беше така нямаше да му се налага да подписва договор за управление с областния управител. А какво може да му хрумне на следващия или на по следващия областен, това никой не може да каже.