Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

В Общината всичко е спокойно

Малък градски репортаж

Вчера. 18 септември, вторник, 10,30 часа. Седя в една от залите на Столична община. Край дългата маса сме около 35-40 настоящи и кандидат кметове, настоящи и кандидат-съветници от СДС.? Срещу нас – общинари от Австрийската народна партия. Темата – местното самоуправление и най-вече децентрализацията, към която гостите проявяват отчетлив интерес. Отчитат, разбира се, фактът, че сме унитарна държава.

Както си му е редът Владо Кисьов като председател на Общинския съвет представя вижданията на синята партия за местното самоуправление. Не става ясно какво се е случило ?, че да имаме толкова зависимо от централната власт местно самоуправление. Още по-малко пък гостите научават какво възнамерява да прави СДС в това отношение освен да иска изборни областни управители. Историята придобива комичен вид, когато председателят разказва как само с 10 съветници синята партия е успяла да сформира коалиционно мнозинство и да управлява добре София през изтеклия мандат.

По някое време общинарите от Австрия излизат от вцепенението. Някой от тях се опитва да подскаже, че в далечното минало, дори преди Освобождението, у нас е имало местно самоуправление. В отговор следва дълъг исторически екскурс с начало 1939 година, покрай който се разбира, че на някакъв етап сме си имали доста проблеми с комунистите. Общинарите от Австрия кимат, разбиращо. И отново правят опит да влязат в темата. Един от тях, общински съветник в 45-хиляден район във Виена се интересува за нашенското статукво. Получава обяснение, че София не е Виена. Изтъква се не съвсем ясната роля /и правилно/ на избираемите районни кметове, предвидени с последната промяна в Закона за местните избори. И пр. и пр.

Не издържам и си тръгвам. С мисълта, че горе-долу същото ще съобщят на гостите и управляващите от НДСВ и ДПС. И дори БСП, откъдето ще спестят единствено историческият екскурс.

Ами такава е картинката. И струва ми се няма да са много онези избиратели, които ще играят познатото от забавните страници в периодичния печат – открийте разликата в двете картинки. Дори наградата да е добър кмет за София.

 -----------------------------
? Макар да съм само симпатизант, моите приятели от СДС – Люлин издигнаха кандидатурата ми за районен кмет. Чудя се какво ще правя, ако наистина бъде потвърдена утре от ръководствата на „Алианс за София”.
? И съответно – какво пък не е случило. И защо?