Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Този път камшикът е в ръцете на миряните

В навечерието на Коледните празници църквата е на път да повтори евангелската притча за отримането на апостол Петър. Днес, часове след като оповести съгласието си за отварянето на досиетата на висшия клир, решението на Светия синод бе свалено от официалния сайт на Българската православна църква.
Каква е причината за отричането на Църквата от вчерашното и решение, можем само да гадаем. С него или без него, обществото и християнската общност у нас ще научат неща, които отдавна са публична тайна. Бившата ДС има солидно присъствие сред висшия клир

и българските епархии у нас и в чужбина се оглавяват в повечето случаи от йерарси с агентурни имена.
Най-вероятно, човек би могъл да преглътне горчивата истина за висшето ни духовенство, ако сред него бе на власт покаянието, смирението и извисеността над земните неща. Фактите, обаче говорят обратно. Висшите йерарски на църквата по места, периодично приковават мнението на медиите. Не с богоугодни, а със светски дела. Един от тях неотдавна призова за повече удобства за висшия клир, преди да се отпусне на задната седалка на лъскав „Линкълн, който би могъл да бъде гордост за всеки милионер отвъд океана. Друг, от митрополитите ни пък е известен почитател на високия клас „БМВ” и „Мерседес” и на също така класната марка часовници „Ролекс”. Трети пък пък непрекъснато скандалира, както общественото мнение, така и сама църква, присвовайки неканоничната титла архонт последователно на героите на Прехода Слави Бинев, а буквално преди месец и на Иван Кочев, известен още с прякора Чомбе. Четвърти с посредством фирмата „Напар”, собственост на светата църква се впусна в хотелиерския бизнес…
Въобще, нямат чет скандалите с българските духовния пастири и достатъчно да изпишете в гугъл нечие от техните имена, придружена със думичката скандал, за да ви залее поток от информация за случилото се.
Тъкмо заради развалата и корупцията, които царят сред престоятелите на българската църква, отварянето на досиета е от изключително значение. Не за друго, а защото практиката през годините показва, че агентурното минало и корупцията са в своебразна симбиоза. Не само в църквата, но и в другите сфери на обществения живот.
Жалко е, че това се случва в навечерието на Коледа. Но нека не забравяме, че Рождество Христово е празник преди всичко и най-вече на обикновените хора. На миряните.
Парадоксално, но тъмо това казва и Светия Синод в своето официално възражение срещу прилагането на Закона за досиета по отнощение на „ръководители и членове на управителните органи на религиозни общности”. В контеста на това, което става в църквата няма как да не приемем основното в това възражение. А именно: едно са управителните органи и съответно предстоятелите на православната ни църква, а съвсем друго миряните.
И когато след някой и друг ден Христос се роди той отново ще е маслинова клонка.
А камшикът за търговците в храма вече е оставил на самите миряни.