Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Премиерът -- без летателно радиобоне

Ако човек се вслуша какво говорят примиерът и българските министри пред медиите и какво на заседанията на кабинета, лесно ще забележи една съществена bone.jpgразлика. Темите на деня – ядрената криза в Япония, ситуацията в Либия и скокът на цените на горивата са на устата на управниците ни, но отсъстват от дневния ред на кабинета.
Как при това положение човек да не се учудва на какво основание министърът на външните работи Николай Младенов заявява, че България няма да участва във военни действия срещу Кадафи. Без при това министърът да изложи каквито да са мотиви за това евентуално решение.
Що за кабинет имаме след като не знаем каква позиция ще заеме България днес на извънредното заседание на Съвета на НАТО по повод евентуалното начало на военна операция срещу Кадафи?
По какви причина в заседанията на българското правителство отсъства каквото и да е точка, свързана с ядрената криза в Япония, с възможните последици, с изводите от нея и пр. Вместо това четем как извън дневния ред министър Трайков информира за заседанието на енергийните министри в Европа, а премиерът бодро обяснява колко сигурни са реакторите ни в Козлодуй!
Как да си обясним фактът, че вицепремиерът Симеон Дянков заминава за Брюксел да иска намалява на акциза върху горивата без при това темата да е обсъждана на заседание на правителството?
Ако перифразираме прословутата фраза на един диктатор, то в случая нещата изглеждат така: има точка—има решение, няма точка – няма решение.
Впрочем, язък за българските пилоти-изстребили, които тези дни премиерът Борисов оцени като най-подготвените. Те едва ли имат шанс при премиер в чиито уши още кънти фразата на неговия учител в политиката: „Приземяване, приземяване, приземяване...”.