Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Лекции по никое време

Блиц репортаж от един форум за местната реформа

Днес, от 10 сутринта, в една залите на хотел „Шератон“  почти под сурдинка бе  официално открита политическата учебна година.  Това стана ясно чак в края на форума,  когато политологът  д-р Антоний Гълъбов обобщи, че на Синята коалиция като по- опитен партньор се пада тежката задача да обучава  по-големия си партньор – ГЕРБ.
От страна на обучаемите в залата бяха министър Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова и тук-таме някои и друг съветник и кмет от ГЕРБ. Липсваха, обаче хората от първите банки – премиерът Борисов и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Преподавателското тяло също не бе в пълен състав. Тук бяха Мартин Димитров и Найден Зеленогорски, кметове и съветници на СДС, но нямаше нито един представител на местната власт от страна на ДСБ.  Нямаше го и лидерът Иван Костов.

Темата на форума бе: “България една година преди местни избори 2011: ускорени реформи на местно и регионално ниво.“ В самото начало кметът на Плевен Найден Зеленогорски информира, че Асоциацията на българските градове и региони е за децентрализация и второ ниво на местно управление. Анонсът бе направен много внимателно с оглед на това да ни бъдат притеснени високопоставените студенти  от ГЕРБ. Но и по-ниската летва се оказа далеч над техните възможностите.
Това пролича най-вече при изказването на Томислав Дончев, който съобщи, че в България има силно и работещо местно самоуправление, но зададе сума ти въпроси от рода на: кои ще бъдат самоуправляващите се региони, ще избираме ли областни управители, какви публични услуги ще извършват регионалните власти, от какво ще се издържат? Толкова много въпроси без отговори наведоха синята професура на мисълта, че студента е преписвал от нефелната стратегия за децентрализация на предходното правителство.   
Лек привкус на отчаяние внесе и Йорданка Фандъкова, която наблегна за това, че трябва да се внимава с децентрализацията, защото с нея могат да се поемат и отговорности,  а те не винаги са приятни.
Малко по-късно аудиторията пооредя, тъй като Дончев и Фандъкова тръгнаха по-важни дела.
От немай къде доц. Милена Стефанова от Асоциацията на българските градове и региони изнесе презентация пред останалата без студенти синя професура. Тя описа много точно как би изглеждала местната демокрация в условията на субсидиарност и балансирано управление. И също като Найден Зеленогорски пропусна да отбележи как би изглеждало правителството на България /най-вече на големина/. Отново с цел да не бъдат притеснявани студентите, ако благоволят да се върнат в час.
Накрая, както си му е редът се заформи дискусия. Кметът на Монтана изригна и в суматохата и постави под съмнение девизът на конференцията: “България една година преди местни избори 2011: ускорени реформи на местно и регионално ниво.“ Чуха се и не особено ласкави виждания за това какво има да става догодина на местните избори. По някое време в залата се понесе слух за преждевременната кончина на местната реформа.
Опечаленото преподавателско тяло  – сини кметове и съветници допълнително бе стресирано вот констатацията на Антоний Гълъбов, че от двайсет години насам автентичната десница подценява децентрализацията и местната демокрация. 
Политическата учебна година приключи с коктейл с финансовото съдействие на фондация „Конрад Аденауер“. Кметове и съветници пиха по чаша вино. Германците, известни с това, че редовно попрекаляват с децентрализацията и дори федерализацията, този път се въздържаха.