Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Освен излишъка, управляващите май ще раздавават и спестени граждански права

В края на мандата, освен с летния загар на пенсионерите, управляващите може да се заемат и с гражданското участие в управлението. По всичко изглежда, вниманието и на БСП, и на НДС е насочено към оздравяване на политическите партии и разширяване на пряката демокрация. Вчера Пламен Моллов съобщи, че до края на октомври ще бъде законово уреден облекчен режим за референдуми на национално и местно равнище. ­Проектът за закон предвижда около 350 000 подписа, за да стане референдума задължителен. Колко чини инициативата, а и какъв страх ги тресе управляващите лесно можем да разберем като направим едно сравнение с практиката в други страни. Не е необходимо да ходим далеч. Достатъчно е да надникнем в Конституцията на Румъния. В нея, представете си, 500 000 подписа нашите европейски съграждани от северната ни съседка имат право на инициатива за промяна в Основния закон на страната.? И парламентът е длъжен да разгледа инициативата и задължително да я подложи на референдум. Нужно ли е да припомням, че населението на Румъния наброява 22 млн души, т.е. три пъти пъти повече от нас ? На всичкото отгоре, румънците имат още една екстра – с 250 000 подписа те имат право на законодателна инициатива и законодателният орган е длъжен за разгледа предложенията ?.
Остава само да ви кажа, че сме кажи-речи единствената европейска страна, в гражданите нямат право на пряка законодателна инициатива. Дори в съседна нас Македония, където с 5000 подписа може да бъде внесен проект, който задължително се обсъжда в пленарна зала.
Струва си също така тук да припомня, че пак ние сме изключение сред европейските страни, в които имат конституционни съдилища. Както е известно, българските граждани нямат право да се обръщат към тази институцията и търсят защита на конституционните си права. Примерно, нарушени от един друг акт на правителството или пък на законодателния орган.
Та искам да каже, че тези, които сега са загрижени за гражданското участие са същите онези, които през 1991 година орязаха от конституцията право на законодателна инициатива на гражданите, както и правото им да се обръщат към Конституционния съд. И е унизително за всички нас, че списъкът на инициаторите на законопроекта се води от един от тях – Янаки Стоилов.  Някога най-младия син на Партията, днес вече "баща" на Конституцията.
----------------------------------------
? Конституция на Република Румъния, чл. 146, ал. 1 „С инициатива за преразглеждане на Конституцията имат Президента на Румъния, правителството, не по-малко от една четвърт от депутатите или сенаторите, а също така не по-малко от 500 000 граждани, имащи право на глас.”
? Конституция на Република Румъния, чл. 73, ал. „Законодателната инициатива принадлежи на правителството, депутатите, сенаторите, а също така и на не по-малко от 250 000 граждани, имащи право на глас. ..”