Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Бързата кучка слепи ги ражда

Скандалът около президента, както и очакваният силно критичен доклад на Европейската комисия за България отваря широко поле за действие на опозицията. Но не бива да бъдем прекалени оптимисти в това отношение.  Основание да мисля така е вчерашната декларация на ПГ на ДСБ. Ако я прегледаме внимателно ще видим, че там се искат серия от мерки, коя от коя по неравностойна. Съгласете се, че не една партия, а дори един депутат би олекнал, ако нареди едно до друго най-обикновено изявление на премиера до промени в Конституцията с цел установяване на парламентарен контрол върху прокуратурата и следствието. Да не говорим, че и едно, и другото трябва да се случат в рамките на оставащите дни до оповестяването на доклада на ЕС.
Лошото, че в стремежът си да бъдат едни гърди напред, ДСБ прави неизбежен разнобоя в опозицията и то в такъв рещаващ момент.
Ето ви една илюстрация на това какво би се случило, ако управляващите вземат та изпълнат исканията на ДСБ:
Първо. Министър-председателят излиза тази вечер и обяснява по телевизията срастванията на правителството с престъпни мрежи.
Второ. Днес на Консултативния съвет президентът обяснява връзките си с престъпни мрежи и откъде е взел пари за кампанията си.
Трето. Пак днес или да речем утре парламентът гласува на първо четене промяна в чл. 84, ал. 16 на Конституцията, така че ВКС, ВАС и главния прокурор ежемесечно, а не веднъж в годината.
И какво си мислите би се случило накрая. Ами четете последното изречение на декларацията:
”Ако държавните институции на Република България предприемат тези мерки, имат последен шанс да защитят името на страната пред европейските институции преди доклада на Европейската комисия следващата седмица.
Искам да кажа, че сега най-важното за опозиционните партии не е състезанието вдясно, а друга, много по-голяма битка. А там принципът трябва да е седем пъти мери, един път режи. И то заедно с другите партньори.