Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

На светло и на тъмно

или защо е лесно с Пламен Юруков, а  трудно с Ахмед Доган

Както е известно много от сегашните ни управници не са от бизнеса. Не са били предприемачи, както следва: Георги Първанов, Сергей Станишев, Георги Пирински и Ахмед Доган. Симеон Сакскобургготски е по-специален случай, поради някои залитания в тази област. Но не е известно например с колкото е забогатял мароканския крал вследствие на неговото консултантско съдействие преди двайсетина години. Ако някой от тези хора е работил някога през годините на свой риск и за своя сметка, най-вероятно щяхме да знаем повече за него. Уви! За нашия президент, например знаем само че е бил комсомолски функционер, научен работник, партиен работник, депут и секретен сътрудник на ДС.

Не стоят така, обаче нещата за хората от бизнеса. Особено, когато са в политиката. А, както известно те не са чак толкова много. От лидерите на парламентарно представените партии човек от бизнеса е само Пламен Юруков. Ето защо, за разлика от останалите, той е единственият, който с няколкото си фирми, с десетките си работници и солидни обороти е на светло всеки божи ден.

Онзи, който някога е работил или работи понастоящем на свой риск и за своя сметка добре знае за какво става дума. Защото да имаш макар и само едно предприятия с няколко десетки души работници са десетки папки с документация по строителството, още толкова за покупката на машини и съоръжения, още толкова по експлоатацията, по осчетоводяването на разходи, заплати, осигуровки и пр. и пр. Отделно от това документи /отчети, разрешения, одити, проверки и пр./ за неговите фирми има в почти всяко министерство – на земеделието, на екологията, на икономиката и енергетиката, на авариите и бедствията... и разбира се – на финансите. Плюс това това има предостатъчно папки в съответните отдели на общините, където са базирани фирмите му.

При Ахмед Доган, както е известно няма документация. Нито за обръчите, нито за собствения му бизнес. Не говоря за Яни Янев, където всичко е кеш от край време. Т.е. от времето, когато го познавам. Ето защо те са трудни за проверка. Дотолкова доколкото корупцията винаги е трудно доказуема.

И понеже бизнесът на Пламен Юруков е на светло си направих труда да погледна наредбата по мярка 03 на Сапард, по-точно дали има ограничения за така наречените свързани лица. Няма. Толкова е просто и лесно установимо. Колкото и това за машините, които надявам екипа на Бареков, а може би и самият той, ще видят още днес.

Но, както се казва Пламен сам си го проси. Не за друго, а защото не си гледа партийния бизнес /като например Ковашки/, а поставя въпроса за политическата система изобщо. Сигурен съм, че ако на националната конференция на СДС бъде поставен въпроса за Велико народно събрание и нова Конституция, фабриките на лидера ще бъдат буквално завардени от чиновници и комисии от всички възможни министерства.
В такива случаи хората са го казали: най-добрата защита е нападението. И то не само по отношение на тройната коалиция. А по всичко онова, което периодично поражда поражда у нас подобни формирования и превръща политиката в бизнес. Бизнес на тъмно, разбира се.