Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Местни и десни

Опит за репортаж от едно заседание на Асоциацията на българските градове и региони?

Петък, 14 декември, 10,30 часа. Зала „Адакта” на хогел „Рила”. Почти съм изтеглил жокер. Най-сетне ще чуя какво мислят вдясно по наболелите проблеми в местното самоуправление. Иначе по партийни събрания темата е кът. И е под тезгяха като дефицитните стоки в едновремешните социалистически магазини.

Както си му е реда, Найден Зеленогорски, кмет на Плевен и председател на Асоциацията на българските градове и региони открива разширения управителен съвет на организацията.? Измежду въпросите, които той очертава във встъплението си отбелязвам два – приетия тези дни бюджет на страната, а така също и взаимоотношенията между десните партии и ГЕРБ на местно равнище. Имам предчувствието, че няма да е скучно. Не за друго, а защото сред заседаващите е Мартин Заимов. Фронтално срещу него са Борислав Борисов, Владимир Кисьов и Иван Нейков.Малко неочаквано, Заимов първи взема думата. Казва задъхано, със струва ми се присъщата му импулсивност няколко неща. Първото е, че ГЕРБ няма ясна идентификация в дясното пространство. Другото е, че сътрудничеството с тази партия урежда някои хора от десницата, които пазят политическите си работни места. Третото — че по тези причини на предходното вдясно липсват лидери. Четвъртото е, че много правилно е отрязан част от бюджета, тъй като парите на града не се управляват добре. Минути след изказването си, съветникът става. Навярно, поради неотложен ангажимент. И така не успява да чуе аргументите на своите опоненти.Веднага след него е Владо Кисьов. Казва, че има отстъпление от децентрализацията. Фискалната, разбира се. Припомнил, че все пак е опозиция той отива към главното, а именно – с ГЕРБ трябва да се внимава, т.е. партньорството е наложително. Най-вероятно Кисьов има много аргументи в тази посока, но в случая изтъква един особено важен: в асоциацията трябва да си помислят добре, тъй като ГЕРБ има значимо присъствие в големите градове. Ерго, това не е без значение за бюджета на АБГР.След него Иван Нейков го допълва с нови нюанси. Но преди това, някогашният заместник-председател на КНСБ и ексминистър на труда и социалната политика, подчертава, че ще говори като общинар. В превод това означава човек, който отбира от общинските работи и не ги политизира. Ето, например той работи добре с ГЕРБ. После почти влязъл в кожата на неотдавнашия си съпартиец Пламен Орешарски съобщава, че положението в държавата е трудно. Пари няма, няма и да има. Но не трябва да се увеличават местните данъци и такси. Общините трябва да наблегнат върху собствените си приходи.

Напълно го разбирам. И аз като него съм проживял част от живота си във време, когато се правеше добро впечатление /а в някои случаи и кариера/ с познатото: „Другари, дайте да дадем !”.

Но кметът на Свищов Станислав Благов е по-млад. И явно не му се гази из блатна тръстика Ето защо взема думата и опонира, че възможностите за собствени приходи са изчерпани. Например, вече няма какво да се приватизира. После продължава по същество и /о ужас!/ политизира дискусията като поставя въпроса за реформа в облагането на физическите и юридическите лица и преразглеждане на взаимоотношенията между правителството и общините. Просветва ми пред очите. Може пък този път сигналът за промяната да не дойде от столицата. Но съм и малко замислен. Питам се кога ли ще дойде денят на неделикатността. И някой в прав текст ще каже на съветник Нейков, че по цял свят местната власт набира приходи и съответно разходва преди всичко и най-вече от данъци и такси. И че останалото е от лукаваго, т.е. от Станишев.

Кметът на Плевен и председателстващ заседанието, кима одобрително с глава. И няма как да е иначе, тъй като малко преди това е съобщил, че за капиталови разходи за следващата година са му отпуснати около милион, т.е. по 6 лв на жител. Което ще рече, че ще продължи изнасянето на данъкоплатците от Плевен в посока на Мадрид, Барселона, Севиля и други испански градове.

Малко по-късно излизам да пуша и се засичаме до асансьора със завърналия се Мартин Заимов. Проявявам инициатива и се запознаваме. Съгласявам се с позицията му, че ГЕРБ няма ясна идентификация. И дори конкретизирам, че за разлика от СДС и ДСБ, тази партия няма визия за реформа в местното самоуправление. Давам и конкретни примери. В смисъл, че това не може да бъде случайност или пропуск. Заимов ме пита може ли да ползва това, Кимвам утвърдително. И се замислям. Какво пък чак толкова съм казал ! Освен това, което пише в платформите на десните партии и онова, което липсва в програмата на ГЕРБ.

Връщам се в залата, когато е започнало изложението на една от оперативните програми, свързани с човешките ресурси. Иван Кръстев от Министерството на труда и социалната политика говори за европейските пари, предназначени за инвалиди и за деца, лишени от родителски грижи. Грантовете са 100 процентови, т.е. не се изисква съфинансиране.

Мисля си, че в Могилино например, децата с увреждания не ги дочакаха.
—————————-
? Някога Асоциация на демократичните общини, променено на Асоциация на българските градове. В известен смисъл опонент на казионното Национално сдружение на общините в Република България.
? Присъствам в качеството си на експерт в комсията „Регионална и местна политика” на СДС по покана на изпълнителния директор на Асоциацията Ергин Емин