Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Какво ни казаха новите министри І

Тази дни е забавно да се четат изявленията на новите министри. Някои от тях звучат така като че ли не е имало предизборна кампания, още по-малко предизборна програма на ГЕРБ.

Симеон Дянков, вицепремиер и финансов министър. Вече обеща свиване на разходите в бюджета с още 1,5-2 млд лева, т.е. балансиран, дори с малко излишък. Няма да е трудно при този кредит на доверие има ГЕРБ и съответно на кабинета. До тук спокойно можем да кажем, че държавата ни ще има още един добър счетоводител. Дали обаче вицепремиерът и финансов министър е нещо повече от счетоводител, т.е. дали има реформаторска визия по отношение на секторите, които наблюдава ? Със сигурност ще го разберем тази есен, когато правителството ще внесе бюджета за 2010 година. Имам предвид дали срещу отпуснати пари ще има реформи.

Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика. Приоритетът му ще бъдат мерките за заетост, ограничаването на безработицата, социално защитните мерки и спешното възстановяване на социалния диалог. Най-вероятно същото би казала Емилия Масларова, ако не ГЕРБ, а комунистите бяха спечели изборите. Впрочем тя вече се произнесе, че е спокойна тъй като оставя министерството в сигурни ръце. По-принцип съм скептик по отношение на министър, който не казва нито дума за най-важните системи в ресора си – осигурителните системи. Почти съм сигурен, че не можем да очакваме от и нова визия за остарелия Кодекс на труда. Що се отнася до спешното възстановяване на социалния диалог – и Тренчев и Желязко Христов отдавна чакат в засада.

Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството. Засега е обявил три приоритета: магистрала „Тракия”, връщането на фонд „Пътна инфраструктура” в състава на министерството и подобряване на работата по оперативна програма „Регионално развитие”. Но, както е известно регионалното развитие като ресор на новия министър далеч надхвърля скромните цели на европейската програма. Не къде е, а в чл. 2 на Закона за регионално развитие се казва, че: „Държавната политика за регионално развитие създава условия за балансирано и устойчиво интегрирано развитие на районите и общините и обхваща система от нормативно регламентирани документи, ресурси и действия на компетентните органи, насочени към:...1.намаляване на междурегионалните и вътрешнорегионалните различия в степента на икономическото, социалното и териториалното развитие;....” И.т.н. Ето защо си мисля, че на този етап си имаме министър на благоустройството, но не и на регионалното развитие.

Божидар Нанев, министър на здравепозването. Обяви се за промяна и надстрояване на здравно-осигурителния модел. Не е за вярване, че бившия председател на Българския лекарски съюз не каза ясно онова, което се говореше на висок глас по време на предизборната кампания на ГЕРБ, а именно, че трябва да бъде разбит монопола на Здравната каса. Тъкмо той, експредседателят на БЛС би трябвало да знае, че принципът е – каквато Здравната каса, такова и министерството. Нищо, че административно нямат нищо общо.

Какво казаха останалите министри – в продължението утре.