Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Пазарът на политически услуги ще остане спокоен, въпреки интервенцията от страна на бизнеспартиите

Във вчерашното си слово премиерът Станишев обеща, че няма да се намесва в ценообразуването. И със сигурност няма да го направи.

Има, обаче, още един пазар, който кабинетът не може да си позволи да наблюдава публично. Още по-малко да информира обществото за цените на търговците. И това е пазарът на политическите услуги и търговия с влияние на власт. Тук, премиерът се ограничи единствено с изразеното безпокойството от появата на много бизнеспартии и сдружения в навечерието на местните избори. И правилно. Всеки анализ на този пазар и съотнасянето му към макровеличини като например БВП би поставил под съмнение българското икономическо чудо, 14-те процента растеж в икономиката и рекордно ниската безработица.

Във всеки случай, трябва да има ново, и то твърде сериозно развитие на този паралелен пазар след влизането ни в ЕС, за да бъде толкова отчетлив стремежът на бизнеса към местната власт. По една проста причина. А тя е, че и ТИМ-аджиите във Варна, и хората на Ваклин Стойновски в Бургас, и тези на Христо Ковачки, и кандидатът за кмет на Пловдив Георги Гергов и сега не могат да се оплачат от позиции в местната власт. И то повече от добри. Не е за вярване, че рискуват удобното предмостие в сянка само и само да поевтинят политическите услуги на местно равнище.

Онзи, който познава особеностите на българското местно самоуправление, най-вероятно знае, че то не е нищо друго освен продължение на местната власт. Също така всеки, който е в бизнеса, ако не от собствен опит, то поне от наблюдение отстрани е наясно за какво става дума. А то е, че какъвто и да ти е проектът - строителство на хотел, на бензиностанция край второкласен път, концесия за боклука, добив на инертни материали или дори ремонт на училище, най-вероятно ще трябва благословия отгоре. Защото нищо и никъде у нас не става без участието на правителството, респективно неговите министерства, агенции, ведомоства и, разбира се, областни наместничества. Трудно, много трудно може да приемем, че мотивът на бизнеспартиите е поевтиняването на услугите, свързани с тротоарното право, което ,признавам, е един от малкото изрични прерогативи на общините.

Погледнато от тази камбанария, със сигурност влизането на бизнеспартиите в местната власт поевтинява услугите, които зависят от Центъра. Естествено, там не могат да бъдат особено доволни от ситуацията. И ето ви интригата на тази домашна кавга. Почти заформена.

Та, струва ми се, това е причината и за безпокойството на премиера.

Иначе, според моя персонален анализатор Николай Колев - Босия, пазарът като цяло ще остане спокоен. Търсенето и предлагането ще бъдат в абсолютно равновесие. Намеса от страна на кабинетът не се очаква.

От избирателите - също.