Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

В парламента всичко е спокойно

Жалко! Вот на недоверие няма да има. Не че кабинетът щеше да падне. Със сигурност, обаче опозицията получаваше възможност да изложи в разгърнат вид своите аргументи за това, че тройната коалиция вече е заплаха за стабилността в страната. Заплаха все в една, особено важна област — сигурността. Например - отказът и от правосъдие /демонстриран още през февруари с промените в Конституцията/, невъзможността да се справи с организираната престъпност и корупцията, предаването в ръцете на Москва на суверенитета по отношение на развитието на енергетиката и енергийния пазар у нас. И всичко това на фона на най-големия корупционен скандал у нас, разразил пред очите на стреснатата Европа.

Просто не мога да повярвам на очите си и на това, което става в парламента. Не мога да повярвам, че ДСБ смята да разследва по парламентарен път правителството.* Че по този начин предоставя на управляващите достатъчно време за вътрешнохолдингови консултации и дори за замитане на следи. Че на фона на една такава парламентарно независима /о/позиция, вече са обезкуражени дори и онези, които по сметка или по убеждения биха искали да подкрепят по-радикално действие.

Най-накрая си мисля, че по тази логика, по която действа опозицията в парламента /най-вече ДСБ/ е най-добре да се предложи конституционна промяна. С която да бъде изключена процедурата вот на недоверие въобще по време на избори.

Що се отнася до твърдението, че резултатите от изборите на 20 май ще бъдат своеобразен вот на недоверие, човек може да се усмихне снизходително. Да, такъв вот ще има. Но не с бюлетина. И, за съжаление не само по отношение на управляващите.

Ето защо, сигурен съм, че вечерта на 20 май, все някой от опозиционните лидери ще направи необходимите изчисления. И ще каже на пресконференцията: ето, виждате ли, близо две трети от българските избиратели не одобряват политиката на кабинета и съответно на тройната коалиция.

Знам и от коя коя партия ще бъде този лидер.
———————————————————————————————-
* Има ли някой, който да приеме сериозно идеята, че подобен тип комисия, та дори и председателствана от представител на опозицията, може да докара до пленарно заседание доклад със съответните изводи и предложения ?