Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Назад към светлото минало

или защо София винаги ще бъде мръсна

София отново е зарината от боклук. И нещата полека- лека си идват на мястото. Общинският съвет взе очакваното решение да прекрати концесията и да създаде свое общинско предприятие, което да чисти града. И така нареченото статукво ще бъде възстановено. Този път окончателно и на най-високото му и единствено възможно ниво – монополd на общината. Така пътят от 24-почистващи фирми в началото на 90-те /бившите БКС/ през частния монопол и сега държавния /общинския/ бе извървян докрай.­ И всичко това пред очите на наричащите се десни партии и техните съветници в общината.

Направо не е за вярване, че един от тях не възрази и не постави въпроса за преразглеждане на цялостната схема за чистене на двумилионния град. Макар в платформите и на СДС, и на ДСБ да присъства обещанието за второ ниво на местно самоуправление.

Така че – забравете за чиста София. Забравете за който и да бъдещ кмет, та бил той Мартин Заимов. Не за друго, а защото не е писано на кмета,на който и да е милионен град в Европа да носи сам отговорността за чистота на града и през ден да е на телевизионния екран по всички досадни подробности.

Не вярвате ли ? Тогава запитайте се за какво ви е кмета на района, за който може би дори  сте гласували ? Що за кмет е той, ако няма права и отговорности по една от най-важните компетенции – чистота на района, в който живеете. Запитайте се не е ли по-добре тъкмо той да има пълномощията да обявявя, преговаря, определя и контролира концесионера. Възможно ли е да бъдат постигнати еднакви условия за толкова различни в градоустройствено и архитектурно равнище райони в многолика София, каквито са например Лозенец и Люлин. Кой ако не кметът на района би трябвало най-добре да познава местните условия и да отрази по възможно най-добрия начин местната специфика в изискванията към концесионера. И дори да си представим, че кандидатът все пак еедин-единствен – „Новера”, то представете си го в ситуация да участва в процедури да преговаря с 24 района, с различни, компетентни и отчели местните условия изисквания.

Но това е положението. Сегашният кмет на София и може би следващ премиер обича да взема нещата в ръцете си. В случая това са няколкостотин милиона лева годишно, 400 души инспектори и цялата власт и отговорност за определяне и контрол върху концесионерите.

Питам се, дали утре като премиер няма да предложи на парламента да гласува закон за създаване на ДСО /Държавно стопанско обедениние, както му казваха при комунизма/, което да провежда единна политика по отношение на почистване на градовете в целокупна България ?

Ако, разбира се, Станишев не го направи преди него. Нали си спомняте, че тези дни той и без това се закани, ако се изостри кризата в София, правителството да вземе нещата в свои ръце.