Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

ЕС влиза в България

Сигурно сте чували шегата, че ние българите рушим отвътре всяка империя, която е имала неблагоразумието­mazda2_1.jpg да ни пороби или пък приюти. Сега като чета поредния мониторингов доклад на Европейската комисия, мисля, че твърдо вървим по този път. Или пък по скоро Брюксел върви по нашия, което е все едно.

И доказателството е налице. Можете да го намерите още в самото начало – точка втора, раздел Постижения. И няма как да останете равнодушен при такова покъртително признание от страна на Брюксел: „Широко разпростреното съществуване на организирана престъпност и корупция вече не се отрича и прокуратурата и съдебната власт полагат известни усилия да се справят с тези проблеми.”

Как сега да не обявиш това изречение за бисера на годината, за апотеоз на брюкселската деликатност или направо казано безпомощност и отчаяние.

Но най-сигурното доказателство, че ЕС върви с бързи крачки към България са двайсетте препоръки в края на доклада. Те ми напомнят за съветите на един башмайстор по отношение на двайсетгодишната ми Мазда 121, която карах до миналата година. Майсторът препоръча смяна смяна на: съединител, скоростна кутия, бензинова помпа, кормилна рейка, алтернатор, акумулатор, амортисьори, цялостно изкърпване отдолу и пр. и пр. Вярно – всичко си беше за смяна. Но все пак го попитах какво правим с блокиралия двигател, а той – чакай, вика, още не сме стигнали до там.

Е, същото ни казва ЕК в последните изречения: „Все още не е започнала задълбочена реформа в съдебната власт. За тази цел е необходим дългосрочен и категоричен политически ангажимент....

Ами дайте тогава, докато чакаме задълбочената реформа да си направим цялостна реформа в НПК, както искат от Европейската комисия. Дето вика бай Ганьо: имал си пари бол, дал си. Утре като се окаже, че някои от субектите в НПК /примерно да кажем следователите/ са с променени функции или пък изобщо ги няма, ще си направим нов.С парите на данъкоплатците, естествено.

Но не и на онези, на които правосъдие и справедливост не им трябват по причина, че законът е винаги на тяхна страна.