Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Програмата ми около и след Великден

Христос Воскресе! Много сили за любов и блачестиви дела желая на всички ви! На себе си — още повече. Защото май не е много християнско, това че тези дни пиша и се ровя в архива си. Пък за темите — да не говорим. На така е, когато няма кой бащински да те нахока. За мене светата българска църква е далече-далече. Чак в Барселона, където е параклисчето на отец Иван Бонев, прогонен преди години от бившия служител на ДС Максим. На негово място в Кърджалийската църква днес служи един от онези, които го преследваха по време на комунистическия режим – бившият офицер от ДС Боян Саръев.

Христос Воскресе и на отец Иван Бонев ! Грях ми на душата, но аз съм негов мирянин

И така – на въпроса. Признавам, че тези дни съм малко затруднен с времето. Раздадох ред обещания в блога и извън него, но някой трябва да бди за чистотата на улиците в София. Освен клошарите, които наистина вършат много работа покрай кофите с боклук, това сме и ние, инспекторите по чистотата в Столичната община. Все пак, въпреки дежурствата ми по празниците, надявам се да успея да си свърша работата. И в чистота, и в писането.

Преди всичко, още утре, с помощта на Марги, жена ми, ще ви запозная с нещо, надявам се интересно: материал на Петър Семерджиев, озаглавен “Какво зная и какво мога да разкажа за Георги Марков ?”. Подписан от автора с дата 25 август 1991 год., Ерусалим. Не знам как е попаднал в архива ми. Не знам дори дали е публикуван някога. Във всеки случай, мисля, че версията му по въпроса защо е убит Георги Марков определено заслужава внимание. Възнамерявам също така в началото на идната седмица най-сетне да кача обещаните на Катя Бончева странички за Румяна Узунова и продължа темата за ДС.

Дано след празниците правителството и парламентът се престрашат и покажат в сайтовете си проекта за закон за съдебната власт. Но дори и това да не стане, ще се опитам да направя една прогноза на основата на стария закон. Например, как ще се развият отношенията между двата инспектората — новият, който създаде Народното събрание с неотдавнашната промяна в Конституцията, и старият, който, знаете, си остава. Темата обещава да бъде интересна, тъй като по всичко изглежда някогашното отлюспване и скандални дублажи /та партии, та Свети синод и пр. и пр./ вече навлиза и в институциите. В случая -в съдебната власт.

Още веднъж светли празници на всички вас !