Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Станишев бяга от трудни въпроси и обещава управление на всяка цена

Иво Инджев

Цели три пъти беше попитан днес и точно три пъти не отговори Сергей Станишев на въпроса защо пенсиите са увеличени от това управление с „цели” 5 лева, а депутатските заплати скочиха по същото време със стотици левове. Защото на такъв въпрос не може да измисли замазващ отговор дори и лидерът на Европейските социалисти, който трябва да е блеснал с особено остроумие, за да бъде издигнат на такъв пост след серията от изборни загуби в България.

Станишев изкатери върха на провала си обаче когато от екрана на най-гледаната телевизия в страната се изяви като говорител на пенсионерите в България , които били доволни ( заради индексациите на пенсиите, швейцарското правило и вдигнатите им пенсии по времето, когато тройната коалиция беше на власт).

За сметка на това Станишев беше войнствено категоричен в интервюто си за Би Ти Ви днес, че т.н. програмен кабинет ще продължи да управлява и след изборите, чиито резултат отказа да прогнозира.

Иначе казано, каквато и (поредна) загуба да претърпи БСП като мандатоносител, Орешарски и правителството ще пребъдат. С това обещание да се управлява на инат Станишев за пореден път показа, че е наследник на принципа от времето на официално управляващия комунизъм, според който „партията е права дори и да греши”.

Към абсурдите в логиката и поведението си Станишев добави твърдението за подобряване на медийната свобода ( ден след като “Фрийдъм хаус” отбеляза новото й пропадане в световната класация), съчетавайки неадекватното самохвалство с нападки към водещия на предаването Антон Хекимян, обвинявайки го в наивност, в неподготвеност за интервюто и дори в лична враждебност към височайшата му персона. За контраст Станишев посочи като “много добър журналист” Александър Симов от в. “Дума”, с когото заплаши самия Бойко Борисов- Симов щял да го разбие, ако Борисов се съгласи на дебат, предположи видният социалист в стила на посредниците за уреждане на улични боксови побойща, хвалейки своя претендент.

Ретро изявата на др. Станишев напомни още веднъж за онова минало, когато се шегувахме горчиво за формулата на успеха в НРБ : „чрез нахалство към прогрес”!

image_attache: