Дописки, приписки, разкази за хора, случки и събития

Не особено сложен начин да се опиентирате в правителствените изчисления

­

С голямо удоволствие днес прочетох в Медиапул статията на Иван Груйкин „Всички обичат Бойко”. Ето че един нормален човек публично се ощипа, за да провери дали все това,­ което вижда, чува и чете е действителност, а не кошмар. Не за друго, а защото бомбастичните изявления за реформи на премиера и неговото мнозинство в парламента някак си се разминават с конкретиката или пък изцяло са в коловоза на рутиното, каквито са идеите на Симеон Дянков в сферата на административната реформа. Не вярвате ли ? Лесно може да го проверите ? Кажете ми някаква конкретика в областта на съдебната реформа, освен, че ще се променя НПК без да я ясно кога ? Дайте ми някакви очертания на евентуалните промени в МВР, освен, че ведомството ще настоява / и правилно/ за някои от правомощията на ДАНС в сферата на разследването ? Какво ще става в образованието, освен, че министърът ще осигури нормалното започване на учебната година ?­ Каже ми, наистина ? Кажете ми какво мисли министърът на регионалното развитие и благоустройството за регионалната политика, освен че ще се строи магистрала „Тракия” и ще се преустановяват проекти, поради кризата ? Кажете ми последно каква е позицията на кабинета и то в конкретен вид, по отношение на АЕЦ- Белене и на Южен поток и другите проекти, поставящи ни в тежки зависимости от Москва ?

Има една-единствена яснота. И тя е, че кабинетът твърдо смята да постигне балансиран бюджет за тази година и оптимален за идната. От днес вече е известна и средносрочната фискална рамка за 2010-2113 година, ято е предвидено и поетапно намаляване на осигуровките в рамките на 5 процента. И това едва ли би трябвало да ни учудва при наличието на добре смятащ финансов министър и висок рейтинг на правителството на старта му.

Но това още не е реформа. Със сигурност ще бъде, ако например някой ден забележете, че бюджетът на МВР е намалял на наполовина в полза на общините и съответно на общинската полиция.

Поне засега такива изгледи не виждам.